cDziadBorowy napisał(a): Prawdopodobnie forum nie czytał. Ale przecież ani Lumber ani innni nie istnieją w pustce i są po prostu małą częścią masowego zjawiska. Nagonka na imigrantów sprawia, że stają się oni naturalnym celem - bo jak sama zauważyłaś coś tam jednak do tych ludzi dociera, obecnie nawet imbecyl ma dostęp do mediów i coś tam wychwyci. Coraz agresywniejszy język używany w retoryce antyimigranckiej określenia takie jak "ciapaci", uogólnienia że są to osoby które chcą gwałcić nasze kobiety i roznoszą choroby w ogóle nie pomagają. Jak czołowy polityk partii rządzącej mówi, że gdyby nie oni to tutaj byłyby budowane meczety, jeżeli jest ciągłe wyolbrzymianie zagrożenia ponad zdrowy rozsądek - to mamy gotową receptę na wzrost nastrojów ksenofobicznych i agresję wobec obcych.
Zresztą gdyby zapytać tego gościa co ma przeciw imigrantom islamskich to odnoszę wrażenie, że dość dokładnie powtórzyłby wszystkie zarzuty, które stawia się im tu na forum tylko pewnie nieco innym językiem. Chociaż i tego patrząc na ostatni post 2LH2O (i zakladając, że są to cytaty z tego forum) nie jestem pewien.
Nie ma w oficjalnych mediach nagonki na imigrantów, w dzisiejszych czasach nikt by się na coś takiego nie odważył. W mediach społecznościowych owszem, pojawiają się ostre komentarze, ale tu w ogóle nie ma świętych krów. W równie niewybrednych słowach dostaje się czarnym (klerowi), rządzącym, opozycji, żydomasonom, gejom, Wiśle, a pewne środowiska i tak martwią się tylko o jedną, ewentualnie dwie z tych grup. Jak kneblować to wszystkich.
Cytat:czołowy polityk partii rządzącej
Ale powiedz mi, czy akurat w tym stwierdzeniu tego polityka jest coś nieprawdziwego? Kto politycznie blokuje przyjęcie ustalonych kwot muzułmańskich uchodźców jak nie oni? I co mam nadzieję w prosty sposób tłumaczy jednak brak budowanych meczetów w tym kraju.
Cytat:Zresztą gdyby zapytać tego gościa co ma przeciw imigrantom islamskich to odnoszę wrażenie, że dość dokładnie powtórzyłby wszystkie zarzuty
Niestety nie możemy tego sprawdzić, bo ja myślę, że ciężko byłoby mu sformułować chociaż jeden zarzut, w sensie argument przeciwko przyjmowaniu uchodźców, poza takimi które by mu przez gardło nie przeszły. To jest, że jak przyjezdni zaczną pobierać zasiłki na wszystkie swoje dzieci to zabraknie dla niego
Moje przekonanie wypływa z doświadczeń mojej rodziny, co jak wiem dowodem w dyskusji być nie może, ale przynajmniej tłumaczy skąd moje przekonanie się bierze. Gdy ogłoszono wynik ref w UK, mojego męża i wracających z nim z pracy kolegów nie zaatakowali Brytole, z którymi nieraz ostro ścierali się na temat właśnie ciągłego napływu Polaków, tylko grupka bezrobotnych mieszkających parę przecznic dalej, która nawet nie miała odwagi zatrzymać się, tylko obrzuciła ich resztkami owoców przejeżdżając obok. Dolary przeciw orzechom, że podobnie było w zalinkowanej sytuacji. Założę się, że napastnicy to jakaś patologia społeczna. Dowiemy się być może za parę dni.
Interesujące, że świadek z fb pisze o kopaniu leżącej po twarzy, co normalnie kończy się pęknięciem kości, zwłaszcza jeśli kopiącym jest mężczyzna, a Policja - o uderzeniu w twarz. Obie opcje potępiam, ale gdybym miała kiedyś znaleźć się w takiej sytuacji to jednak wolałabym zostać w twarz uderzona, niż skopana po niej przez dwie osoby.