pilaster napisał(a):Wszystko jedno. Określenie "syjonistyczny" w kontekście Izraela pochodzi z propagandy komunistycznej i islamistycznej. Co konkretnie jest "syjonistyczne", rząd, reżim, twór, etc ma mniejsze znaczenie.Nie wszystko jedno. Masz problem z semantyką, który ostatecznie mogę jakoś zrozumieć. W pewnych kręgach "syjonizm" i "syjonistyczny" kojarzy się wyłącznie negatywnie. To jest zresztą to samo środowisko, w którym nazwanie kogoś żydem jest obrazą. Ja oczywiście mam z nim czasem styczność, jak każdy w Polsce, ale nie przyjęłam jego nomenklatury i nie uważam, aby pozwalanie antysemitom na zawłaszczenie tych pojęć (nadanie im przez tę grupę wiadomego sensu) było właściwe.
Syjoniści doprowadzili do powstania państwa Izrael, obecny rząd jest syjonistyczny. Nie ma w tych stwierdzeniach nic obraźliwego.
Jeśli zaś mówisz o syjonistycznym reżimie, czy tworze, to oczywiście wskazuje, z racji sparowania ze słowami kojarzącymi się jednoznacznie źle, na negatywny do syjonizmu stosunek. Czyli ważny jest kontekst.
Cytat:W rzeczy samej. Oburzenie białogłowy na łączenie islamu z terroryzmem nie wynika wcale, jak się okazuje, z zamiłowania do prawdy obiektywnej, tylko właśnie z zamiłowania do islamizmu. Smutny
No tak, wszyscy którzy mnie znają wiedzą o tym doskonale.