Ann,
Rośnie liczba śledztw ws. przestępstw na tle rasistowskim
PRZESTĘPSTW Z NIENAWIŚCI MAŁO, ALE ICH LICZBA ROŚNIE
Tak jak Ci wcześniej pisałem, chodzi o specyficzny klimat przyzwolenia na takie zachowania tworzony przez obecną władzę, która werbalnie je potępia, jednocześnie wysyłając do środowisk będących ich źródłem sygnały świadczące o popieraniu ideologii szerzącej wrogość i nienawiść. O ile poprzedni Min. S.W. mówił do środowisk faszyzujących - "idziemy po was", to obecny zaprasza je do uczestnictwa w uroczystościach państwowych.
Inny, całkiem świeży przykład:
Bitwa pod Wiedniem. "Pokonał islamistów". Tak TVP Info opisuje zwycięstwo Jana III Sobieskiego
to nie przypadek ani błąd, to celowa polityka prowadzona przez media rządowe. Ja to samo obserwuję w sieci, śledząc strony związane z historią naszej wojskowości.
Uważam,że wynika to z zachowania niemieckich polityków, potrafiących skutecznie łagodzić społeczne napięcia wywoływane obecnością uchodźców. Wyobrażam sobie, że gdyby niemieccy politycy głównego nurtu zachowali się tak jak nasi, mielibyśmy w Niemczech pogromy i obozy dla islamskich przybyszy.
I jak sobie radzisz w tamtej kulturze i w takim ścisku?
Cytat:Szczerze mówiąc ja tej fali przemocy nie odnotowałam, być może inne doniesienia medialne do nas docierają. Mógłbyś podlinkować ten post, o którym piszesz?Po powrocie z urlopu czytałem forum hurtem i gdzieś na tę wymianę zdań między Dwa Litry Wody i lumberem natrafiłem, a teraz nie potrafię tego odszukać. Zamiast niej proponuję artykuły z naszej prasy:
Rośnie liczba śledztw ws. przestępstw na tle rasistowskim
PRZESTĘPSTW Z NIENAWIŚCI MAŁO, ALE ICH LICZBA ROŚNIE
Tak jak Ci wcześniej pisałem, chodzi o specyficzny klimat przyzwolenia na takie zachowania tworzony przez obecną władzę, która werbalnie je potępia, jednocześnie wysyłając do środowisk będących ich źródłem sygnały świadczące o popieraniu ideologii szerzącej wrogość i nienawiść. O ile poprzedni Min. S.W. mówił do środowisk faszyzujących - "idziemy po was", to obecny zaprasza je do uczestnictwa w uroczystościach państwowych.
Inny, całkiem świeży przykład:
Bitwa pod Wiedniem. "Pokonał islamistów". Tak TVP Info opisuje zwycięstwo Jana III Sobieskiego
to nie przypadek ani błąd, to celowa polityka prowadzona przez media rządowe. Ja to samo obserwuję w sieci, śledząc strony związane z historią naszej wojskowości.
Cytat:Co rozumiesz przez spokojne przyjmowanie ciosów? Bo wśród niemieckiego społeczeństwa dochodzi do wielokrotnie większej liczby ataków wobec muzułmanów niż w Polsce. Jest to oczywiście spowodowane głównie faktem, że jest ich tam zwyczajnie dużo więcej, natomiast ciężko tutaj mówić o jakimś wielkim popisie akceptacji i tolerancji ze strony całego niemieckiego społeczeństwa, zwłaszcza w momencie, gdy skrajnie prawicowa partia rośnie tam w siłę, a liczba ataków zwiększa się z każdym miesiącem.A jednak można mówić o niezwykle spokojnej reakcji niemieckiego społeczeństwa na wydarzenia związane z przybycie uchodźców. Jeśli weźmiesz pod uwagę, że doszło w Niemczech do kilku spektakularnych zamachów z wielką ilością ofiar, że miały tam miejsce wydarzenia, których symbolem była sylwestrowa noc w Kolonii, to, że społeczeństwo niemieckie przyjmuje je względnie spokojnie i nie odwraca się od pani kanclerz Merkel, z którą utożsamia się politykę otwartych drzwi, jest czymś niebywałym. Nie zmieniają tej oceny incydenty opisane w zalinkowanych przez Ciebie materiałach - jak na skalę imigracji jest ich nadal stosunkowo niewiele.
Uważam,że wynika to z zachowania niemieckich polityków, potrafiących skutecznie łagodzić społeczne napięcia wywoływane obecnością uchodźców. Wyobrażam sobie, że gdyby niemieccy politycy głównego nurtu zachowali się tak jak nasi, mielibyśmy w Niemczech pogromy i obozy dla islamskich przybyszy.
Cytat:O jej, bliżej się nie dało?exeter napisał(a): napisał(a):Napisz proszę, gdzie Cię poniosło?
Studiuję obecnie w Hongkongu
I jak sobie radzisz w tamtej kulturze i w takim ścisku?

![[Obrazek: smile.gif]](https://ateista.pl/images/smilies/smile.gif)