zefciu napisał(a):Cytat:Przez "wolną wolę" rozumiemy potocznie subiektywne poczucie swobody działania w odpowiedzi na bodziec lub zespół bodźców.No to zdefiniujmy ową "swobodę"? Bo dla mnie owa "swoboda" to synonim wolnej woli. Więc wychodzi, że wolna wola to subiektywne poczucie posiadania wolnej woli. Ipsum per ipsum. Jeżeli zaś owa "swoboda" jest czymś innym, niż "wolna wola", to w takim razie dyskutujmy o owej "swobodzie", bo to ona jest właśnie tym nieuchwytnym pojęciem, którego szukamy.
No to zrobimy i tak i tak. Ta, wyczytana definicja tak mi się spodobała, że aż ją zapamiętałem. Chciałem wykorzystać ją w wątku „Dowód na nieistnienie wolnej woli” bo pasował do mojej przedstawionej tam tezy : iż „Jest tylko złudzeniem jak figury Eschera” . Szukając wątku napatoczył się inny, idealny, gdzie autor pyta o prostą definicję bez wywodów. Tyle wstępu, do rzeczy.
Zassałem z Neostrady takie definicje. Już widzę jak Marlow skrobie ciętą ripostę, trudno.
https://sjp.pwn.pl/sjp/swoboda;2525505.html
swoboda
1. «możliwość postępowania lub zachowywania się bez konieczności ulegania przymusowi lub ograniczeniom»
2. «naturalna łatwość zachowywania się lub robienia czegoś»
https://brainly.pl/zadanie/2852406
swoboda :
3.wolność, niezależność, suwerenność, niezawisłość
4.prostota, naturalność, lekkość
Drugą i czwartą odwalamy, chyba się zgodzisz, więc po wprowadzeniu pozostaje :
1. Przez "wolną wolę" rozumiemy potocznie subiektywne poczucie możliwość postępowania lub zachowywania się bez konieczności ulegania przymusowi lub ograniczeniom działania w odpowiedzi na bodziec lub zespół bodźców.
lub po drobnej, stylistycznej obróbce
3. Przez "wolną wolę" rozumiemy potocznie subiektywne poczucie wolności, niezależności, suwerenności, niezawisłości działania w odpowiedzi na bodziec lub zespół bodźców.
Zainfekowany biblijną ideologią, więc z mojego punktu widzenia Wolna Wola jest możliwością wyboru dobra, a tę możliwość daje Bóg. Nie jest to wybór swobodny, bo wybór wywołuje konsekwencje opisane w Przekleństwach i Błogosławieństwach z Tory, czyli w momencie podjęcia decyzji podlegamy ograniczeniom i na pewno nie jesteśmy niezależni(1 i 3 definicja swobody powyżej), więc po mojemu swoboda jest czymś innym niż Wolna Wola i z tego wnioskuję, że zaczytana definicja ma sens.
Przepraszam za błędy ortograficzne
info dla Marlow:
korzystałem wyłącznie z Neostrady – i co mi zrobisz?