Cytat:Tak, po stokroć tak.
Ale powiedz, jaką korzyść mieli np. na uwadze ludzie ukrywający Żydów i ryzykujący denuncjację przez sąsiadów, a tym samym śmierć swoją i swoich rodzin albo, jak Kolbe i inni, poświęcających swoje życie w zamian za życie innych, niespokrewnionych osobników?
Tutaj te proste kalkulacje się komplikują.
Smycz genetyczna jest faktem ale smycz memetyczna też.
Nie wiem czym kierowali się ludzie którzy ryzykowali życie własnych dzieci ratując niespokrewnionych ludzi. ale wiem czym kierowało się 99.9% reszty społeczeństwa a było to bezpieczeństwo własnych dzieci (genów)
Właściwie ciężko ocenić czy narażanie własnych dzieci na śmierć dla ratowanie nieznajomych albo nawet sąsiadów jest moralne?Kolbe może to był wyjątkowy człowiek, nie wiem, a może miał np: nawrót raka lub inną chorobę i wiedział ze umrze więc uratował życie istocie spokrewnionej w możliwie największym stopniu 99.9% . oczywiście hipotetycznie to wszystko..
wiesz co łączy tych wszystkich ludzi którzy narażali życie dla innych ludzi? to ze narażali życie dla istot z którymi mają wspólne 99.9%DNA a wiesz co jeszcze ich łączy ? to ze NIE narazili by życia dla istot z którymi mają
98.8% wspólnego DNA (szympansy) . Dlaczego?