Poproszono mnie o przeczytanie książki pt. "Chata" W.P.Young'a i wyrażenie opinii, czy można ją polecić każdemu chrześcijaninowi.W ogóle nie brałem pod uwagę tego, że można by ją polecić np. ateistom.Ku memu zaskoczeniu zmieniłem jednak zdanie.Co prawda, nie polecam jej szydercom oraz ignorantom, nie mniej jednak, wszystkim o otwartych secach i umysłach, a zwłaszcza tym, którzy twierdzą, że zostali ateistami z pobudek moralnych - jak najbardziej tak.
Głównym wątkiem opartej na faktach historii jest rozmowa ojca zamordowanej przez psychopatę dziewczynki z ...Bogiem.Rozmowa pełna trudnych pytań i zaskakujących odpowiedzi.
Oto kilka krótkich fragmentów na zachętę :
Głównym wątkiem opartej na faktach historii jest rozmowa ojca zamordowanej przez psychopatę dziewczynki z ...Bogiem.Rozmowa pełna trudnych pytań i zaskakujących odpowiedzi.
Oto kilka krótkich fragmentów na zachętę :
Cytat:- Dlaczego?! Dlaczego na to pozwoliłeś? Po co mnie tu sprowadziłeś? Właśnie tutaj.Dlaczego chciałeś się ze mną spotkać akurat w tej chacie? Nie wystarczyło, że zabiłeś moje dziecko? Musisz się ze mną bawić jak kot z myszą?!
- To prawda, że relacje są o wiele trudniejsze, ale zasady nigdy nie dadzą ci odpowiedzi na najważniejsze pytania i nigdy nie będą cię kochać.
Narzucanie zasad, zwłaszcza w bardziej subtelnych formach, takich jak odpowiedzialność i oczekiwania, to daremna próba zamiany niepewności w pewność.I wbrew temu, co możesz myśleć, ja bardzo lubię niepewność. Reguły nie są w stanie zapewnić wolności, one mają jedynie moc oskarżania.
Wybaczenie nie oznacza nawiązania stosunków.W Jezusie wybaczyłem wszystkim ludziom ich grzechy przeciwko mnie, ale tylko niektórzy wybierają relację ze mną.
- Mackenzie, wybaczenie nie oznacza usprawiedliwienia.Wierz mi, ten człowiek w żadnym razie nie jest wolny.A ty nie masz obowiązku wymierzania mu sprawiedliwości.Ja się tym zajmę.
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"
"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"
Prz. 15,32-33; 19,3
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"
"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"
Prz. 15,32-33; 19,3