Roan Shiran napisał(a): Oczywiście nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że nie zawsze pewne konstrukcje teoretyczne jednej dziedziny mają przełożenie 1:1 na inną. Np. z matematyki na fizykę. Szczególnie, że wspomniany aksjomat wyboru prowadzi do np. paradoksu Banacha-Tarskiego, który z pewnością nie można uznać jako teoretyczne rozwiązanie problemu głodu na świecie w jakiejkolwiek rzeczywistości fizycznej.Oczywiście, o ile można pewnie myśleć, że matematyka jednak zasadza się na doświadczeniu, to jednak trudno oczekiwać, że rozważania o aksjomacie wyboru jakkolwiek się do świata rzeczywistego stosują. Aczkolwiek, pośrednio, można myśleć, że skoro teorie fizyczne potrzebujące jakiejś postaci aksjomatu wyboru mają sens, to ten aksjomat w zasadzie jest prawdziwy, ale to dygresja. Matematyka dawno temu wyszła poza to, co stosowalne, i dlatego tak nieśmiało złożyłem swoją propozycję i nie próbuję z tego modelu wyciągać dalekosiężnych wniosków.
Dlatego też wizualizacja przykładu jak miałoby to działać w jakiejś rzeczywistości byłaby pomocna.
|
Czym jest wolna wola?
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości