białogłowa napisał(a):Dla dobra Białogłowy, która jest ciekawym i rozsądnym dyskutantem, mam nadzieję, że w społeczeństwach zachodnich proces laicyzacji się nie odwróci i zachód nie powróci do wartości chrześcijańskich, np. przypominając sobie kilka ciekawych biblijnych fragmentów na temat roli kobiety w życiu rodzinnym i społecznym. Z kolei ja osobiście wolałbym nie przeżyć rewolucji chrześcijańskiej w stylu Savonaroli (chociaż z pewnością byłaby ona pożądana w czasach dzisiejszej rozpusty i materializmu).Roan Shiran napisał(a):lumberjack napisał(a): Cywilizacja przeinterpretowała Koran czy Koran przeinterpretował cywilizację?Te zdjęcia są dowodem na to, że jednak potrafili zbudować normalne społeczeństwo. To, że w pewnym momencie coś się spierdzieliło, o niczym nie świadczy.
Koran i islam to takie cuś, co od setek lat nie czyni postępów i trwa niezmiennie w swej głupocie, a tam, gdzie jest progres, tam powoduje regres.
Tak będziesz wywracał, żeby zawsze wyszło na Twoje. Przecież to są zdjęcia sprzed rewolucji islamskiej, czyli wniosek z nich płynący jest prosty - potrafią zbudować normalne społeczeństwo tylko wtedy kiedy się odwracają w stronę zachodu. Powrót do "wartości" wynikających wprost z islamu równa się powrotowi do ciemnogrodu.
W każdym razie ta cała rewolucja islamska w Iranie to dokładnie rok... 1979. Wyciąganie na jej podstawie jakichś dalekosiężnych wniosków wydaje się co najmniej nieostrożne.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)