nerwica napisał(a):„Dojście do prawdy” – za mocno powiedziane, raczej dochodzenie do prawdy – wybrałem drogę dochodzenia do prawdy i uciąłem wszelkie niepokoje, bo dopóki nie rozwiążę tych kwestii to o co mam się martwić? Samo dochodzenie prawdy daje wielką radość i ta radość wypiera uczucia nienawiści do siebie. Zaneguj na wstępie wszystko to co usłyszałeś, co Ci włożyli do głowy wszyscy patentowani eksperci prawdy niedyskutowalnej. Jedyny problem jaki pozostaje to ułożenie w głowie tego co do Ciebie dociera.Teista napisał(a): W nic nie musisz wierzyć, wystarczy, że dojdziesz do prawdy. Wtedy osiągniesz spokój i przestaniesz nienawidzić, a zaczniesz kochać Siebie - Nowy DekalogHehe, tak jakby dojście do prawdy było możliweTy nie masz w sobie żadnych niepokojów?
Teista napisał(a): Jezus nie założył kościoła katolickiegoNo jak to? Dlaczego tak mówisz? Przecież powiedział do Piotra, że na nim zbuduje swój Kościół (tak, wiem, że jest spór o to, że jest "petros" i "petra", ale skąd mam wiedzieć, kto ma rację?), poza tym zesłał na apostołów Ducha Św. później, a oni - jak rozumiem kierując się tym Duchem - założyli Kościół, tak? Skąd zresztą czerpiemy wiedzę o Jezusie? Z Pisma Świętego i z Kościoła. A jak powstała Biblia? Przecież powstała w ramach wczesnego Kościoła, czyż nie? No i to Kościół ustalił Kanon, tak? A dopiero później, w XVI wieku pojawili się "anarchiści", którzy zaczęli to wszystko kwestionować - minęło w końcu sporo czasu i stracili z oczu kontekst, jak to się wszystko kształtowało, zapomnieli o genezie i uznali, że Biblia - którą przecież spisali ludzie Kościoła jako pomoc w nauczaniu, żeby nie zostało to wszystko zapomniane, co dotąd przekazywali ustnie - może być wyrwana z kontekstu Kościoła.
Kościół Katolicki opiera się na ST i NT, a NT to cztery ewangelie. Co z resztą ewangelii, co były pisane w tamtych czasach? Polecam Judasza i Tomasza, a co z resztą innych utworów literackich tamtych czasów i obecnych czasów? Zbadaj wszystkie, albo ile możesz tyle zbadaj i zrozumiesz, że wszyscy, we wszystkich czasach piszą to samo. Skąd masz wiedzieć kto ma rację?? Zaprawdę, uwierz mi – będziesz wiedział i zrozumiesz na czym polega zesłanie ducha świętego i staniesz się anarchistą, takim co ma w pogardzie władzę centralną, władzę co ustala poglądy i moralność dla wszystkich, co ustala z jakiego powodu MUSISZ czuć wyrzuty sumienia, sumienia, które również skatalogowano, zdefiniowano i podarowano TOBIE. A jeśli tylko wejdziesz na tę drogę, zaprawdę powiadam Ci, będzie dobrze, a nawet lepiej niż dobrze.

Ty nie masz w sobie żadnych niepokojów?