Humanista niestety nie podejrzewa, że łatwiej oszacować znaczną prędkość radialną względem skorpiona i odległość smoka od niego (szczególnie, gdy prędkość ta nie zmienia się lub smok posiada minimalne jednostajne przyspieszenie) niż oszacować niejednostajnie zmienną prędkość radialną, niejednostajnie zmienną odległość smoka od niego oraz niejednostajnie zmienną prędkość tangencyjną, przy jednoczesnym szybkim przełożeniu tego oszacowania na nieporęczną aparaturę o znacznej wielkości.
Balista używana w serialu spokojnie mogła nadać pociskom szybkość pow. 100 m/s, prawdopodobnie nawet na poziomie przybliżonym do 200 m/s (bo magia i smoki). Na dystansie z którego strzelał Bronn oznacza to opad pocisku o oszałamiającą odległość ok. 5 metrów, może mniej. Jeżeli humanista wolałby spróbować strzelać do trochę większego ruchomego smoka niż do względnie nieruchomego, do którego należy jedynie wziąć poprawkę na co najwyżej kilka metrów opadu pocisku, to mam nadzieję, że humanista się nigdy nie znajdzie na wojnie (chyba, że po przeciwnej stronie).
Edit:
Balista używana w serialu spokojnie mogła nadać pociskom szybkość pow. 100 m/s, prawdopodobnie nawet na poziomie przybliżonym do 200 m/s (bo magia i smoki). Na dystansie z którego strzelał Bronn oznacza to opad pocisku o oszałamiającą odległość ok. 5 metrów, może mniej. Jeżeli humanista wolałby spróbować strzelać do trochę większego ruchomego smoka niż do względnie nieruchomego, do którego należy jedynie wziąć poprawkę na co najwyżej kilka metrów opadu pocisku, to mam nadzieję, że humanista się nigdy nie znajdzie na wojnie (chyba, że po przeciwnej stronie).
Edit:
H20 napisał(a):ps.Jakby ktoś był ciekawy - tu o rekonstrukcji balisty osiągającej 90 m/s przy 400 g pociskach, a nawet 120 m/s: http://ballista.wikia.com/wiki/Personal_torsion_weapons
Coś o prędkosci strzał
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)