Roan napisał(a):Oczywiście też w ramach tego argumentu pojęcie "na lepsze" też jest jedynie według opinii Białogłowy, a nie innych chrześcijan żyjących obecnie lub w średniowieczu "bo tak".Nagle się zacząłeś martwić o opinie chrześcijan? Skoro już czyjś punkt widzenia trzeba przyjąć, to chyba jasne że mój - kobiety, a nie twój?
Roan napisał(a):A cóż to są poglądy biblijne? Takie które pochodzą wprost z Bilblii, mają na niej oparcie, czy jeszcze inna opcja? I co to znaczy gorszych lub szkodliwych? Zapewne w opinii Białogłowy? Wywracanie oczami
Pozwól sobie zwrócić uwagę, że nie ogarniasz własnego tekstu, za bardzo chcesz przygadać i nie widzisz, ze dyskutujesz sam ze sobą. Zobacz:
Roan napisał(a):Takim samym przykładem jest dzisiejsze chrześcijaństwo, które porzuciło swe biblijne (stricte z tej księgi wynikające i nie tylko) poglądy
Roan napisał(a):Bo ogólnie chrześcijaństwo miało masę ciekawych poglądów. M.in. właśnie wspomniana wcześniej odmienna pozycja kobiet, zakaz pożyczek na procent, nietolerowanie osób o odmiennej orientacji seksualnej (agresja psychiczna lub fizyczna, a nawet czasami kara śmierci), fizyczne karanie za m.in. herezje religijne. I wiele innych.
Zgadza się, nikt z tym nie polemizował. Ogólnie jednak przez dwa tys lat obserwuje się wyłącznie progres, a muzułmanie mieli nie tak znowu wiele czasu mniej, gdzie są obecnie, jeśli nie w czarnej dupie?
Cytat:Więc się Białogłowa niech muzułmanów nie boi, bo może wprowadzą swoje pomysły zgodnie z obowiązującym prawem i będzie wtedy git. Gratuluję toku rozumowania.
Właśnie dlatego że się boję, trzeba będzie zdaje się dokonywać takich wyborów politycznych, które mi zagwarantują, ze nie zaleje nas taka fala nachodźców, która w sposób demokratyczny byłaby w stanie wprowadzić niekorzystne z mojego punktu widzenia zmiany w prawie. Tyle jedynie mogę zrobić.
Cytat:Tiaaa... to kiedy Białogłowa ostatnio widziała tego całego Ekstremistycznego Muzułmanina, który ma jej spaść zaraz na głowę?
Przecież odpowiedź na to pytanie i tak nie będzie mieć wartości argumentu, podobnie jak twoje opowieści o tym, ze ci na osiedlu grożą nożem, wiec po co o to pytasz?
Cytat:Edit: By nie było - Białogłowa wciąż nie wykazała, że islam nie może się zmienić globalnie tak jak chrześcijaństwo, pomimo nieustannego powtarzania tej tezy. Totalne dwójmyślenie - nasza religia wybrana, taka sprawiedliwa i zawsze zmieniająca się na lepsze, a oni dzikusy i fanatycy. Pusty śmiech człowieka ogarnia.
Ja tylko wyciągam wnioski z dotychczasowego obrotu rzeczy, zawsze to rozsądniejsze niż radosne prognozowanie na podstawie własnych nadziei i oczekiwań.