Roan Shiran napisał(a):Łazarz napisał(a):Ha, mnie bardziej niepokoi te 60-70%, które wierzy w TE. Nie ma takiej możliwości, żeby tak duży procent społeczeństwa ją rozumiał. Tak naprawdę w większości wierzą, że TE jest prawdziwa, bo tak mówią naukowcy. Dlaczego tak mówią naukowcy? Oto wielka tajemnica wiary Duży uśmiech . Taka wiara w naukę to zwykły zabobon.Nie sprawdzałem każdej teorii naukowej, ale akceptuję te powszechnie przyjmowane w danych środowiskach naukowych. Mam rozumieć, że to "wiara i zabobon"? Raczysz żartować.
A umiejętność czytania ze zrozumieniem to ty posiadasz? Jak napisałem, wiara w daną teorię naukową jest zabobonna wtedy, kiedy występuje pomimo niezrozumienia tej teorii. Jeżeli rozumiesz, co akceptujesz, i wiesz, dlaczego naukowcy tak mówią (wiesz, jakie eksperymenty/obserwacje/whatever tę teorię udowadniają) to zabobon to nie jest. Nie ma sensu raczej powtarzać doświadczeń/obserwacji sprawdzających daną hipotezę, o ile nie jest się specjalistą w dziedzinie z której jest ta hipoteza lub jej pasjonatem.
W każdym razie przeciętny Polak na pytanie: "co sądzisz o Teorii Ewolucji?" powinien odpowiedzieć: "nie mam zdania". Każda inna odpowiedź jest prawdopodobnie zabobonna.