żeniec napisał(a): Socjopapa
Mam nieodparte wrażenie, że rozmawiamy na jakieś ortogonalne tematy.
Czy jeśli za pewną robotę X mogę zoferować płacę A lub B, A<B, to która przyciągnie osoby lepiej nadające się do tej roboty, A czy B?[quote='żeniec' pid='675342' dateline='1510221057']
Toż pytałem - masz pod ręką jakąś inną, lepszą służbę zdrowia?
[quote='żeniec' pid='675342' dateline='1510221057']Czy jeśli za tą samą robotę ktoś oferuje B, a ja A, to czy lepsi fachowcy wolą pracować dla mnie, czy dla ktosia? Czy w ogóle nie ma to znaczenia i produkuję offtop?[quote='żeniec' pid='675342' dateline='1510221057']
Produkujesz offtop.
[quote='żeniec' pid='675342' dateline='1510221057']Jeśli obecnie płacę A, to czy podniesienie płacy do B oznacza dosypanie kasy?
Oczywiście.
żeniec napisał(a): Czy czegoś bardzo nie rozumiem w Twoim porównaniu o Mietkach i Krzyśkach?
Najwyraźniej. Nie rozumiesz np. że to nie jest porównanie, tylko przeniesienie rozumowania (kogoś tam, już nie pamiętam kto z tym wyszedł) na inną sytuację w której rzeczone proste rozumowanie też powinno się sprawdzić (albo nie).
Proponuję, żebyś zaczął od odpowiedzi na owo proste pytanie zamiast kombinować jak koń pod górkę, żeby nie odpowiedzieć.
Jak już odpowiesz to będziesz mógł tłumaczyć dlaczego na pewno to rozumowanie sprawdzi się w przypadku tzw. służby zdrowia, a nie sprawdzi się w przypadku Mietka (no chyba, że stwierdzisz, że w przypadku Mietka się sprawdzi - to najpierw będziesz musiał wyjaśnić mechanizm działania).
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd