Teista napisał(a): Jedyny problem jaki pozostaje to ułożenie w głowie tego co do Ciebie dociera.W mojej głowie jest chaos.
Teista napisał(a): Co z resztą ewangelii, co były pisane w tamtych czasach?A jaka jest różnica w czasie powstania między nimi a tymi 4?
Cytat:Polecam Judasza i TomaszaPrzeczytałem część Ewangelii Tomasza (z komentarzami Osho). Oglądałem też serię "Zakazane Ewangelie" na Plociuchu (youtube, kanał: wideoprezentacje). Czytałem też o odrzuconych ewangeliach w książce "Prawda i fikcja w Kodzie Leonarda da Vinci".
Cytat:Zbadaj wszystkie, albo ile możesz tyle zbadaj i zrozumiesz, że wszyscy, we wszystkich czasach piszą to samo.Czy masz na myśli jakieś konkretne tytuły? Czytałem wiele książek o tematyce duchowej.
Teista napisał(a): Skąd masz wiedzieć kto ma rację?? Zaprawdę, uwierz mi – będziesz wiedział i zrozumiesz na czym polega zesłanie ducha świętego i staniesz się anarchistą, takim co ma w pogardzie władzę centralną, władzę co ustala poglądy i moralność dla wszystkich, co ustala z jakiego powodu MUSISZ czuć wyrzuty sumienia, sumienia, które również skatalogowano, zdefiniowano i podarowano TOBIE. A jeśli tylko wejdziesz na tę drogę, zaprawdę powiadam Ci, będzie dobrze, a nawet lepiej niż dobrze.A jak pogodzić wewnętrznego anarchistę z wewnętrznym fundamentalistą/dogmatykiem/fanatykiem/oszołomem? Mam w sobie taki "głosik", który wciąż mi "powtarza", że bez aprobaty KrK nie osiągnę zbawienia...