Teista napisał(a):Nie możesz w tej dyskusji posługiwać się Katechizmem Kościoła Katolickiego ponieważ ten dokument nie jest zaliczany do "ksiąg natchnionych Duchem Świętym" i są to jedynie ustawy i rozporządzenia
Owszem, ale mój post miał na celu wskazanie nerwicy, że Kościół Katolicki jak najbardziej wierzy w powszechne kapłaństwo wiernych, a ponadto ostrzeżenie, że freeman nie uznaje za część Objawienia wszystkiego tego, co katolicy - świadomość tego jest potrzebna w dyskusji.
Cytat:Z czwartej strony patrząc, który z Nas wszystkich wierzy, że w trakcie mszy świętej ksiądz/ kapłan, niezależnie od zachowywania czystości, bądź nie zachowywania czystości rytualnej (wg ST), osobistych przekonań, światopoglądu i popełnionych wcześniej występków w swoim życiu potrafi wprowadzić samego Boga do kawałka chleba w czasie procesu transsubstancjacji??
To nie do końca tak. Eucharystia sprawowana przez kapłana w stanie grzechu śmiertelnego lub posiadającego jakieś braki w wierze byłaby wprawdzie ważna (głównym szafarzem sakramentów jest Chrystus) ale niegodna, czyli świętokradcza. Ksiądz, który by się czegoś takiego dopuścił, byłby o krok bliżej do piekła. No i mam nadzieję, że tekst o kapłanie, który potrafi wprowadzić Boga do kawałka chleba to skrót myślowy.
Cytat:Nie wiem kto jest odszczepieńcem, heretykiem bądź kacerzem. Może Freeman, może ja, a może TY?
Od czego w takim razie mogłem się odszczepić?