znaLezczyni napisał(a):Niemcy lata trzydzieste ubiegłego wieku?
Nie, Polska wczoraj.
No widzisz, właśnie pokazałaś, że nie ma obecna sytuacja w Polsce nic wspólnego z Niemcami lat trzydziestych XX wieku. Prasa zachodnia Hitlera bowiem głównie chwaliła, jak to podniósł Niemcy z kryzysu itd. Natomiast obecną polską władzę (i jej zwolenników) głównie gani, czego podałaś przykłady.
Cytat:I nie cytuję lewicowych źródeł. Ani Wyborczej.
Taaa, bo NYT nie jest w ogóle uważane przez Amerykanów z gazetę liberalną (w ich rozumieniu). A BBC wcale swego czasu nie wyzwało wszystkich torysów od faszystów, zasługując sobie u nich na piękne określenie Bolshevik Broadcasting Company. I nigdy w niektórych wymienionych przez Ciebie mediach o Polsce nie wypowiadają się tamtejsi korespondenci Wyborczej. W ogóle.
Cytat:Zastanawiałam się, do którego tematu to wstawić - wstawiłam do PiS-owskiego, jako że dzieje się to za pełną aprobatą
A jak miało PiS wyrazić dezaprobatę? Wysłać policję, żeby spałowała maszerujących?
Cytat:i przy udziale obecnie rządzących.
Nie mają innego wyboru. Jeśli zrobiliby cokolwiek innego, zaraz wyrosłoby prężne stronnictwo polityczne nacjonalistów, które zabierałoby im wyborców.
Cytat:tak właściwie mój post nie jest o marszu. Tzn. nie tylko o marszu. Kiedy go pisałam, myślałam o rosnących tendencjach narodowych/faszystowskich rasistowskich w Polsce.
Litości... Dowodem na to ma być kilka marginalnych haseł na transparentach podczas stutysięcznej demonstracji albo to, że ktoś tam sobie coś napisał w gazecie w kraju, gdzie większość mieszkańców nie umiałaby wskazać Polski na mapie?
Cytat:O działaniach władzy skutkujących wzrostem faszyzmu, przyzwolenia na nienawiść i agresję wobec innych. Marsz jest tylko jednym z małych elementów czegoś znacznie większego.
Cokolwiek na poparcie tej tezy? Zresztą świetnym przykładem przyzwolenia na nienawiść i agresję wobec innych są cytowane przez ciebie doniesienia prasowe. Biorący udział w marszu to kibole i naziści... Czy przeciętny człowiek czuje do kiboli i nazistów cokolwiek innego, niż co najmniej niechęć? Jeszcze dojdzie do nas akcja punch a nazi i dopiero będzie...