Socjopapa napisał(a):Co to ma do rzeczy? Nie musisz przyciągnąć całej nowej lepszej służby zdrowia, by przyciągnąć lepszy staff, a lepszy staff wymaga dosypania kasy, jeśli to właśnie za nią spierdziela za granicę.żeniec napisał(a): Czy jeśli za pewną robotę X mogę zoferować płacę A lub B, A<B, to która przyciągnie osoby lepiej nadające się do tej roboty, A czy B?Toż pytałem - masz pod ręką jakąś inną, lepszą służbę zdrowia?
Socjopapa napisał(a): Produkujesz offtop.Wyjaśnij.
Socjopapa napisał(a):Uff.żeniec napisał(a): Jeśli obecnie płacę A, to czy podniesienie płacy do B oznacza dosypanie kasy?Oczywiście.
Socjopapa napisał(a): Jak już odpowiesz to będziesz mógł tłumaczyć dlaczego na pewno to rozumowanie sprawdzi się w przypadku tzw. służby zdrowia, a nie sprawdzi się w przypadku Mietka (no chyba, że stwierdzisz, że w przypadku Mietka się sprawdzi - to najpierw będziesz musiał wyjaśnić mechanizm działania).Proponuję jakąś zasadę wzajemności. Pewne rozumowanie już przedstawiłem, które przynajmniej pokazuje, że nie jest to jasne, i że Socjopapa ignoruje istotne zmienne. Deklaracja, że produkuję offtop, chyba nie wystarcza jako argument.