To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Papież Franciszek: poznałem w życiu wielu dobrych marksistów
lumberjack
Cytat:freeman napisał(a):
Cytat:W jaki sposób papież okazuje miłosierdzie potrzebującym?

Myje im stópki i zaprasza do Europy. Tylko nie jestem tak do końca pewien czy są to aby na pewno prawdziwi potrzebujący. Jakoś nie okazują zbytnio wdzięczności. Coś mi się wydaje, że przybywając do Niemiec oczekują co najmniej takiej samej jakość życia jak rodowitego Niemca, który sobie na to pracował całe życie. No i najlepiej by było, żeby autochtoni przyjęli jedyną prawdziwą wiarę allahową, bo chrześcijanie, ich nawyki żywieniowe, ich choinki, szopki bożonarodzeniowe i kościoły sprawiają dyskomfort. Przecież to wszystko trzeba jak najprędzej zlikwidować, żeby nie urazić uczuć gości.

A jak masz inne zdanie, to jesteś chujem o twardym sercu, ksenofobem, ciemnogrodzkim zaściankowcem. No i na pewno nie zasługujesz na miano prawdziwego chrześcijanina.

Chrześcijanin nie oczekuje wdzięczności za pomoc potrzebującym. Nie sprowadza relacji międzyludzkich do "handlu wymiennego".

freeman

Cytat:Z punktu widzenia chrześcijanina mogę powiedzieć, że prawdziwe miłosierdzie nie może być sprzeczne z miłością bliźniego, która nie polega na tym, by dać się wykorzystać przez ludzi niewdzięcznych, leniwych i zaborczych.

Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb! A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy
policzek, nadstaw mu i drugi! Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoją tunikę, odstąp i płaszcz! Zmusza cię kto, żeby iść z nim tysiąc kroków, idź dwa tysiące! Każdemu, kto cię prosi, dawaj, a od zabierającego twoje, nie żądaj zwrotu.

Słyszeliście, że powiedziano: Będziesz miłował swego bliźniego, a nieprzyjaciela swego będziesz nienawidził. A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół; dobrze czyńcie tym, którzy was nienawidzą; błogosławcie tym, którzy was przeklinają, i módlcie się za tych, którzy was znieważają i prześladują. Jeśli bowiem miłujecie tych tylko, którzy was miłują, na jaką wdzięczność zasługujecie? Przecież i grzesznicy miłość okazują tym, którzy ich miłują. I jeśli dobrze czynicie tym tylko, którzy wam dobrze czynią, na jaką wdzięczność zasługujecie? I grzesznicy to samo czynią. Jeśli  pożyczek  udzielacie  tym,  od  których  spodziewacie  się  zwrotu, na jaką wdzięczność zasługujecie? I grzesznicy grzesznikom pożyczają, żeby tyleż samo otrzymać. I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? Wy natomiast miłujcie waszych nieprzyjaciół, dobrze czyńcie i pożyczajcie, niczego się za to nie spodziewając.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Papież Franciszek: poznałem w życiu wielu dobrych marksistów - przez Jaques - 14.01.2018, 18:19

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości