białogłowa napisał(a):Sofeicz napisał(a): Widocznie twój ateizm był płytki i nieprzemyślany.
He he, jasne. Tak standardowo reaguje większość na wiadomość, że jakiś członek ich grupy właśnie ją opuścił. Wina jest po jego stronie, musiał coś robić nie tak, nie poznał dostatecznie katolicyzmu, prawosławia, judaizmu, on nigdy nie był naprawdę katolikiem, prawosławnym itd. Jakoś nikt dotąd nie zauważył jakiejkolwiek skazy na ateizmie Draguli, co to się porobiło.
A ten standard postępowania to prawidłowy jest?
Ja formalnie byłem kiedyś katolikiem, a teraz będąc agnostykiem ateistycznym właśnie tak uważam, że nigdy nie byłem naprawdę katolikiem. I mimo że nie jestem w stanie pozbyć się całkowicie wdrukowanego religijnego myślenia wyrażam przekonanie, że bez jakichś głębokich zmian w psychice nigdy nie będę.
Jestem też skłonny wyrażać głębokie przekonanie, że Dragula (zakładając, że to co pisze stanowi 100% prawdę) nigdy nie był naprawdę niewierzący, jego osobowość ma wrodzone (lub nabyte) skłonności do teizmu. Musiało po prostu nastąpić wydarzenie, które te skłonności wydobyło na świat dzienny i podsyciło.
A skazę na czyimś ateizmie to można zaobserwować chyba dopiero wtedy, kiedy się tego kogoś zna osobiście, tak myślę? Na forum się bazuje na tym, co się od danej osoby wyczyta. Weryfikacja zgodności pisanych postów ze stanem faktycznym też jest praktycznie niemożliwa do momentu dobrego poznania autora postów.
I choose not to choose life. I choose something else - Ewan McGregor
Niedostępny na forum. KONTAKT PRZEZ GG LUB MAIL
Niedostępny na forum. KONTAKT PRZEZ GG LUB MAIL