Roan Shiran napisał(a): Skoro to robię, to chyba jednak jakiś motyw mam, a nie działam czysto losowo.A nie wątpię.
Cytat:Tak samo razi mnie ruch antyszczepionkowy, chociaż a) nie jestem lekarzem b) jeszcze daleko temu ruchowi do nawet potencjalnego spowodowania zagrożenia dla mojej osoby lub rodziny.A to akurat nieprawda. Ruch antyszczepionkowy powoduje realne szkody społeczne.
Cytat:Wciąż nie wiem, dlaczego producent pralek ma być autorytetem moralnym w zakresie wykorzystania pralek. Rozumiem też, że np. pan Samuel Colt był analogicznie takim samym autorytetem moralnym, jeśli chodzi o użycie jego produktów.Przecież pisałem, o co mi chodzi. O ile w przypadku np. rewolweru możemy rozróżnić „zasady praktyczne” (jak go czyścić, jak go konswerwować) i „zasady moralne” (kiedy jego użycie jest uprawnione), to różnica ta zaciera się, gdy mówimy o społeczeństwach ludzkich.
Cytat:Ma moc, a że ktoś po prostu ślepo wierzy, że jest inaczej, to jego sprawa.Ale tutaj nie jest ważne, w co kto wierzy. Po prostu są różne koncepcje Boga. I Bóg, który się objawia jest jedną z tych koncepcji. I argument „nie znamy reguł gry” jest dla niektórych koncepcji prawidłowy, a dla koncepcji chrześcijańskiej – nieprawidłowy.
Cytat:Ergo: żaden chrześcijanin nie może być pewien tego, czy za 5, 10 czy 50 lat nie pojawi się "jeszcze nowszy testament" z najnowszą aktualizacją regułZgodnie z koncepcją chrześcijańską – nic takiego się nie pojawi.
Cytat:Oczywiście, że mnie nie obraziłeś. Co nie znaczy, że tego nie próbowałeśBroń mnie Panie Boże – nie próbowałem.
Cytat:używając pretensjonalno-protekcjonalnej wypowiedzi o żadnej wartości merytorycznej. Zagranie tak niskie, że aż śmieszne w tej sytuacji.Bowiem wyjechanie mi nagle, że papież jest dla mnie współwyznawcą miało taką cholernie wielką wartość merytoryczną i było tak wysokim, że hoho!