Teista napisał(a): Nie unoś sięGdybym miał się unosić za każdym razem, jak ktoś bezmyślnie kopiuje teksty o „usuniętym przykazaniu”, to już bym dawno umarł na serce.
Cytat:Piszę o warunkach w jakich wyrastamy wszyscy czyli o kłamstwie, którym wszystkich nas raczą z każdej strony.Nie lubię takiego bezsensownego gwałcenia kwantyfikatorów. One mają swoje znaczenie.
Cytat:Teraz do meritum. Mamy różne sposoby numeracji i niech tak będzie. To nikomu nie przeszkadza.No jakoś Tobie, jak widać, przeszkadza. Tylko nie wiem, w czym.
Cytat:a Tobie przeszkadza, że ktoś się o to pytaŁżesz. Nic mi nie przeszkadza, że ktoś się pyta. Przeszkadza mi, że ktoś bezmyślnie powtarza zarzut, do którego już się odniosiono jakieś 1230 lat temu.
Cytat:wyczytuję, że albo traktujesz mnie jak dzieckoZachowujesz się jak dziecko, to i jak masz być traktowany?
Cytat:Dla łatwiejszego zapamiętania?!! No co Ty? 10 prostych zdań, najważniejszych, zredagowanych w nowoczesnym języku z zachowaniem treści jest trudne do zapamiętania?No jest. Bo jest tam osioł i wół i coś tam jeszcze. Ale co? I w jakiej kolejności? I jakie tam konkretne osoby są wymienione w przykazaniu o Szabacie? Czytałeś w ogóle ten tekst?
Cytat: W podstawówce musiałem wykuć i wyrecytować całą V księgę Pana Tadeusza.Gratuluję! Jesteś po prostu genialny!
Cytat:To tzw. drugie przykazanie to spory fragment dekalogu, jest tak samo długi jak ten o szabacie i znacznie dłuższy od pozostałych. To przykazanie nie jest częścią żadnego innego i traktuje o innych sprawach,Przykazania mają różną długość, niezależnie od numeracji. Natomiast decyzja, aby bożki uznać za szczególny przypadek „innych bogów” jest naturalna. Choć nie wszyscy taką decyzję podjęli.
Cytat:Najważniejsze jest to, że dekalogowych zasad nie stosują w praktyce ludzie za to odpowiedzialni – święte obrazy, relikwie, cała horda błogosławionych i świętychNo a gdzie to wszystko jest sprzeczne z Dekalogiem niby? Owszem – było kilka koronowanych główek, którym się wydawało, że jest sprzeczne. I które próbowały wymusić na chrześcijanach zarzucenie tych praktyk. Ale chrześcijanie doszli do wniosku, że owe główki nie mają racji. I wcale nie musieli w tym celu usuwać żadnego przykazania.
Cytat:Tym wszystkim karmi Nas organizacja, która stoi na kłamstwie.No to skoro Cię karmi jakaś organizacja kłamstwem, to z niej wystąp. Mnie żadna nie karmi.
Cytat:I znów muszę powtórzyć ten prosty tekst, co z takim oporem wchodzi w zakute pały. Zaprawdę powiadam Ci Zefciu, orka na ugorze.A może to jest Twój problem. I może to Ty czegoś nie kumasz, a owe „pały” właśnie rozumieją. Przyszło Ci to na myśl?