zefciu napisał(a): Czekaj tatka latka.
Masz jeszcze link. Zajrzyj, przemyśl: https://www.molitvoslov.com/text547.htm
No to jedziemy.
Dla porządku: mówimy nie o usunięciu przykazania, a o tym co mówił Jezus o uczeniu innych zmienionego dekalogu, więc nie przenoś tematu rozmowy w absurd.
Cytat:Ale ja już odpowiedziałem. I odpowiedziałem zgodnie z tym, co wydaje mi się najbardziej prawdopodobne. Więc jeśli mam „nie odpowiadać jak wcześniej”, a jednocześnie odpowiedzieć zgodnie z „moją prawdą”, to dajesz mi zadanie niewykonalne.
jeśli tak, to przyjmuje Twoje poniższe wyjaśnienie jedynie w zakresie modlitewnika, nie katechizmu:
Cytat:…. często wydania katechizmowe są skrócone dla łatwiejszego zapamiętywania. I tutaj cała tajemnica.
Pasuje do podręcznego modlitewnika, choć nie jest to skrócenie sensu stricto, a wycięcie fragmentu z treści. W przypadku podręczników do religii dla dzieci Twoje wyjaśnienie nie pasuje. Podręcznik to skoncentrowana wiedza przedstawiona do przyswojenia i musi być kompletna, na wymaganym poziomie, a tam jest niepełna treść, nie skrót. W podręcznikach brakuje omawianego fragmentu i w formie oryginalnej i skróconej.
forma oryginalna - przypominam (Biblia Tysiąclecia):
"Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań".
forma skrócona - moja propozycja:
"Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu i nie będziesz ich czcił”
Więc zadaję ponownie to samo pytanie, na które już mi odpowiedziałeś, ale nieprecyzyjnie, a prosiłem o rzetelną czyli dokładną odpowiedź:
Z jakiego powodu z modlitewników, podręczników do religii i z świadomości wiernych KK usunął spory fragment dekalogu??
Teraz odnieś się do podręczników. Sprawę” świadomości wiernych” zostaw chwilowo w spokoju, dla zachowania porządku w dyskusji.
PS. W załączonym linku ta sama treść co w Bibli Tysiąclecia i nie może być inaczej bo przekładu dokonali profesjonaliści