Teista napisał(a): Urwałeś się z choinki?? Dlaczego rozmawiamy o tym, a nie o innych? Bo od tego rozpoczęliśmy naszą rozmowę.Aha. I fakt, że Ty zacząłeś rozmowę akurat od tego fragmentu magicznie uniemożliwia mi wskazanie, że przecież to nie jedyny fragment, którego w tych redakcjach nie ma.
Cytat:Nie mam żadnego uzasadnienia? Mam uzasadnienie – empiryczne! (...) Niewierzący, bądź innego wyznania potwierdzili moje spostrzeżenie, natomiast katolicy reagowali przeważnie wielkim zdziwieniem, a ci bardziej świadomi - klasycznym „wkurwieniem”. Istnieją więc obiektywne racje, iż dekalog w wersji podręcznikowej dla katolików czegoś ważnego nie zawiera - w odniesieniu do oryginalnego, biblijnego rzecz jasna.No tak. Teista przeprowadził jakieś własne badanie. Nie wiadomo na kim. Nie wiadomo według jakiej metodologii. I nie wiadomo, z jakimi wynikami. Ale ja mam obowiązek uznawać jego wnioski z tego badania.
Cytat:Zastanawiając się nad skutkami takiej zmiany zauważyłem też ciekawą korelację. W religiach, w której wyznawcy uznają pełny tekst nie istnieje praktyka oddawania czci obrazom, rzeźbom, relikwiom (Żydzi, Świadkowie), a religiach, gdzie wyznawcy nie uznają pełnego tekstu istnieje taka praktyka.A ja właśnie dlatego, specjalnie Ci wkleiłem fragment z modlitewnika prawosławnego, żeby wskazać, że takiej zależności nie ma. Ty niby przeczytałeś, ale żadnych wniosków nie wyciągnąłeś.
Cytat:Teraz pytanie znacznie prostsze: czy chrześcijanie oddają cześć obrazom?Oczywiście.