zefciu napisał(a):Dobrze Zefciu. Odstawmy na chwilę temat, który mnie interesuje, a od którego Ty chcesz rozpaczliwie uciec ( moje wrażenie) i napisz mi dokładnie czego brak w dekalogu katolickim z modlitewnika lub podręcznika religii dla dzieci w odniesieniu do dekalogu oryginalnego/biblijnego – możesz posłużyć się moim postem: https://ateista.pl/showthread.php?tid=12...#pid681688. Tylko proszę, nie pisz o osłach, wołach niewolnikach, a skup się na zasadzie, regule, normie, pryncypium którego brak w katolickim, a obecne jest w biblijnym wydaniu dekalogu. Proszę też, daruj sobie ocenę moich nieudolnych prób wytłumaczenia Tobie czym jest skrót, a czym jest usunięcie fragmentu. Jest to moje subiektywne odczucie, że wyraźnie tam czegoś brakuje, ale problem w tym (co opisałem wcześniej), że nie tylko ja mam takie odczucia subiektywne. Jeśli spora grupa ludzi ma takie same odczucia subiektywne to czy nie warto przemianować je na obiektywne -Teista napisał(a): Urwałeś się z choinki?? Dlaczego rozmawiamy o tym, a nie o innych? Bo od tego rozpoczęliśmy naszą rozmowę.Aha. I fakt, że Ty zacząłeś rozmowę akurat od tego fragmentu magicznie uniemożliwia mi wskazanie, że przecież to nie jedyny fragment, którego w tych redakcjach nie ma. ......
stanowisko filozoficzne głoszące, że przedmiot poznania istnieje poza podmiotem poznającym i niezależnie od niego. Bezstronność, postawa badawcza wolna od przesądów i uprzedzeń. (wiki) I zostaw na chwilę prawosławie na marginesie, wrócimy do tego, bo mam ciekawe spostrzeżenia ale nie teraz, później przyjdzie czas.
Ps. Dziękuję, mamy postęp w sprawie. Ostatnie moje pytanie było nieprecyzyjne. Odpowiedziałeś „oczywiście” ale to nieprawda, bo Świadkowie Jehowy nie oddają czci obrazom, a należą przecież do grupy chrześcijan. Tracisz koncentrację, skup się, czytaj uważnie moje posty/pytania i precyzyjnie odpowiadaj. W naszej rozmowie to ważne, temat jest kontrowersyjny.