Teista napisał(a): Jak to „nie ma takiej”.No normalnie – nie da się takiej obiektywnie wskazać.
Cytat:W biblijnym dekalogu mamy 10 takich zasad.Zależy jak liczyć. Można ponumerować i tak, że wyjdzie z 14. Ale w Biblii napisano, że jest ich 10. No więc wszystkie numeracje uwzględniają 10. Już się jednak zgodziłeś, że nie ma żadnej „jedynie słusznej numeracji”. Zapomniałeś o tym fakcie?
Cytat:W tej zasadzie chodzi wyłącznie o pożądanie, które prowadzi do grzechu.A jednak niektórzy uznali, że pożądanie seksualne i pożądanie płynące z chciwości są na tyle różne, że należy to rozdzielić na 2 zasady. Mają tyle racji, co Ty.
Cytat:Zefciu, po pierwsze, proszę, bądź precyzyjny. Napisz mi z jakiego powodu twierdzisz, że Świadkowie nie należą do grupy chrześcijan. Uzasadnij to mocno, tak bym nie mógł się przypieprzyć.Chociażby dlatego, że sami się za chrześcijan nie używają i uważają iż tak się od chrześcijan różnią, że zasadnym jest aby wprowadzić osobne pojęcie na ich wiarę („chrystianizm”)?
Cytat:Po drugie, Co to znaczy „w takim układzie?”To znaczy, że źle zrozumiałem Twoje pytanie. Wcześniej rozumiałem pojęcie „chrześcijanie”, jako „osoby wyznające religię, którą wyznaje zefciu i uznaje ją za chrześcijaństwo”. Dla zefcia ikonodulia jest zasadą wiary (dziś właśnie to świętuje). Jeśli np. zadasz pytanie „czy weganie piją mleko?” to odpowiedzią będzie „nie”. Nawet jeśli okaże się, że są ludzie, którzy uważają się za wegan, a czasem łamią zasady swojej diety.
Cytat:i obiecuję Ci, że jak dasz mi argument nie do odparcia to dowiesz się o tym.W ten sposób się dowiem, że go zignorujesz, czy w ten, że niby się zgodzisz, a potem zapomnisz, z czym się zgadzałeś?