Teista napisał(a): Nie wysunąłeś argumentu, że prawosławni numerują przykazaniaWszyscy jakoś tam numerują. Nie rozumiem, co to za argument.
Cytat:[quote]zajrzałem, przemyślałem i odpisałemPo czym stwierdziłeś, że istnieje zależność polegająca na tym, że ci, którzy nie mają fragmentu, który w tamtej numeracji jest przykazaniem II nie czcą ikon. Czyli niby zajrzałeś, niby odpisałeś, ale na pewno nie przemyślałeś.
Cytat:i wszystko się zgadza z biblijnym dekalogiem co wyraziłem w mojej pierwszej odpowiedzi. Choć brak zacytowanych przez Ciebie fragmentów w tym wydaniu zawiera wszystkie zasady jak oryginał.Z zastrzeżeniem, że o tym, co jest zasadą, a co nie jest zasadą decyduje uznaniowo Teista.
Cytat:Tematem rozmowy nie jest numeracjaJak to nie jest numeracja, skoro Ty uważasz, że istnieją jakieś obiektywnie wydzielone „zasady” w dekalogu i trzeba się trzymać tej listy „zasad”?
Cytat:a wycięty fragment w katolickich wydaniach podręcznikowych oraz efekt nauczania takiego zmienionego dekaloguNo to jaki jest ten efekt, weź w końcu wydukaj! Skoro efektem nie jest kult ikon (bo kult ikon istnieje niezależnie, czy ta redakcja jest dokonana, czy nie), to jaki jest ten efekt?
Cytat:Wyraźnie stoi w dekalogu:Wyraźnie też stoi w Księdze Psalmów „...nie ma Boga...”. I co?
„….żadnej rzeźby ani żadnego obrazu…”
Cytat:Katolików obowiązuje biblijny dekalog. Jak to się stało, że oddają cześć obrazom?Normalnie. Ponieważ dekalog nie zabrania kultu ikon.