Teista napisał(a): Zasada: prawo rządzące jakimiś procesami, zjawiskami, formuła wyjaśniająca to prawo, norma postępowania, ustalony na mocy jakiegoś przepisu lub zwyczaju sposób postępowania w danych okolicznościach.Czyli na przykład: nie będziesz miał cudzych bogów (gdzie do cudzych bogów zalicza się również bożki rzeźbione)
Cytat: Ale nie ma strachu. Patentowani eksperci od technologii zbawienia i rzeczywistości pozamaterialnej zgodnie uznali bowiemNiczego takiego nie było. Były spory, często krwawe, długie dyskusje, wtrącanie do więzień i bałagan. Ostatecznie jednak zwyciężyła ortodoksja.
Cytat:że człowiek tworzący posąg pomaga tylko innym zbliżyć się do Boga, a ci inni uzyskują pewność, że modły nie pójdą na marne bo oto stoi przed nimi pośrednik co skuteczne zaniesie prośby - bezinteresownie, nie patrząc na własne korzyści.Bredzisz. Nikt nie nazywa ikon „pośrednikami”. Nikt nie twierdzi, że ikony coś gdzieś zanoszą.
Cytat:Jakie fakty przedstawiłeś? Czegoś nie zauważyłem?Przedstawiłem Ci fakt, że nie ma żadnej zależności między ikonodulią, a sposobem numerowania przykazań. Ile razy mam Ci to jeszcze powtórzyć, żeby dotarło?