Poligon. napisał(a):A skąd przekonanie, że liczyłem na jakąś odpowiedź od Ciebie?
Czej, niech pomyślę...
Cytat:Mnie interesuje tylko, czy pozwoliłby on swojemu kilkuletniemu dziecku na udział w spektaklu prezentowanym poniżej
Jak widać zasadniczo zadałeś mi pytanie. Ergo oczekiwałeś ode mnie odpowiedzi. No chyba że masz w zwyczaju walić bez sensu w klawiaturę.
Cytat:Zwracałem się gdzieś wprost do Ciebie?
Nie, ale zwróciłeś się pośrednio.
Cytat:Jak można w ogóle kontestować empatię?
Ach widzę empatia to jest Twój dogmat?
I gdzie ja kontestowałem empatię? Ja zadałem tylko pytanie co jest w niej takiego wspaniałego, że jest uważana za konieczną do życia i w ogóle. Jak rozumiem jak ktoś jest samodzielnie myślącym ateistą nie poddanym religianckim zabobonom to już nie musi uzasadniać swoich poglądów w żaden sposób? Naprawdę trzeba mieć nieźle nasrane we łbie, żeby takie zostać przez takie pytanie tak striggerowanym.
No i dla Twojej wiadomości: tak, można kontestować empatię. Tutaj kontestacja empatii made by akademicy. Okazuje się że empatia jest mechanizmem bardzo przydatnym w codziennym życiu ale jako kompas moralny sprawdza się beznadziejnie. Nie rozumiem, skąd ta jej fetyszyzacja z Twojej strony, to jest jakaś świecka świętość, że nie podlega ocenie? Kierowanie się empatią w każdej sytuacji jest godne i sprawiedliwe, słuszne i zbawienne. A dlaczego tak jest? Aaa, oto jest wielka tajemnica wiary.
No i twierdzenie, że należy się wczuwać w sytuację i "uczucia" istot pozbawionych uczuć wyższych jest cokolwiek dyskusyjne.
Cytat:Jeden przykład:
„Ja w wieku 6 latu byłem z dziadkiem w rzeźni, żeby świeże mięso na kotlety kupić, tusze widziałem, co nieco może też słyszałem (nie chciałem potem jeść schabowych, ale tylko przez jeden dzień. Potem mi przeszło... „ (Łazarz)
Przeszło ci, bo to, co cywilizowany człowiek uważa za odrażające i podłe, uznałeś za normę.
Heh... Mam nadzieję że jesteś wege, bo jeśli nie i jesz mięsko z rzeźni (bo dziczyzny, jak rozumiem, to w żadnym wypadku) to powyższe zdanie jest debilne, a co najmniej nierozsądne i pełne hipokryzji.
Cytat:Tak jak wdrukowano Ci...
Ale mógłbyś nie zmieniać tematu?
Wracając do poprzedniej wypowiedzi:
Cytat:Poziom ignorancji, kłamstw i zwykłych wymiocin, których tu dał upust przekroczył granicę, za którą wszelka merytoryczna dyskusja z tym użytkownikiem jest w zasadzie bezcelowa.
Możesz mi w takim razie wyjaśnić, w jakim celu jeszcze cokolwiek do mnie piszesz?
Cytat:ZaKotem napisał(a):Mam pytanie. Ilu, tak w przybliżeniu, jest w Polsce cywilizowanych ludzi?Nie wiem – nawet w przybliżeniu
Za to przekonany jestem, że ci wszyscy, którzy popierają tę barbarzyńską rozrywkę objawiającą się w zabijaniu zwierząt dla przyjemności, na pewno na to miano nie zasługują.
O w żopę, co za komiczny wykręt! Prosimy takich więcej, będzie się z czego pośmiać na forum.