zefciu napisał(a):Teista napisał(a): Sami apostołowie prosili – wzmocnij naszą wiarę – i taki przedstawiasz mi autorytet wiary apostoiłów. Zefciu – waż słowa.Jakoś tak jest, że Apostołowie, którzy z pokorą prosili o przymnożenie wiary są dla mnie większym autorytetem, niż Teista, który zjadł wszystkie rozumy i wie lepiej od nich, jak interpretować Pismo Święte. Wybacz.
Prosić z pokorą o wiarę to coś zupełnie innego niż zrozumieć naukę mistrza. Coś tam zrozumieli bo zacytowali Jego słowa:
"Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim".
Czytając te słowa nie trzeba się wysilać by zrozumieć. Nie trzeba konsumować rozumów i mieć wrażenie, że wie się lepiej od innych jak interpretować pismo. Wszyscy umiemy to robić, a ci co zaliczyli maturę potwierdzili wynikiem egzaminu. To nie jest fizyka kwantowa. Jednak nie doceniamy siły biologicznych mechanizmów co zaciemniają prosty tekst. Widać wyraźnie, co było udowodnione empirycznie, że jasny przekaz staje się niezrozumiały wobec siły społecznego dowodu słuszności. Wybaczam Ci to, bo rozumiem, ale dręczy mnie inna kwestia. Odpowiadasz na moje posty wybiórczo, wybierasz pojedyncze zdania i komentujesz. Czy to oznacza, że z resztą się zgadzasz?
Interpretacja dekalogu jest dla mnie ważna, ponieważ jestem przekonany, iż te zasady dotyczą wszystkich: wierzących, niewierzących, teistów, politeistów, ateistów, a nawet chińczyków.
Cytat:Już raz napisałem, że to pytanie zbyt ogólne. Słowo „cześć” jest rodzaju żeńskiego. O to chodzi?
Napisałeś, że nie oddajesz ikonom czci boskiej, więc jakiego rodzaju jest ta cześć jaką oddajesz ikonom, Jeśli nie boską to jaką cześć oddajesz tym ikonom?