Teista napisał(a): Nie Zefciu, nie tylko ja rozumiem, bo prawda zawarta w cytowanych słowach jest prosta i trafiła do wielu.Ah, jak wspaniałomyślnie. Dopuszczasz, że inni (o ile się z Tobą zgadzają) też mogą mieć rację.
Cytat:jak Ty rozumiesz tę wypowiedź:Rozumiem tę wypowiedź nie tak, że teraz mam latać po świecie i mordować potomków Amaleka. Czy Ty tak tę wypowiedź rozumiesz? Jeśli nie – uzasadnij.
"Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim".
Rozumiem tę wypowiedź w duchu św. Pawła – zadaniem Prawa było przygotowanie ludzkości na przyjście Chrystusa. Dlatego Chrystus swoim Wcieleniem, Męką i Zmartwychwstaniem wypełnia Prawo.
Cytat:Nie zapominaj o moich pytaniach: Jakiego rodzaju jest ta cześć?Nie zapominaj o moim pytaniu: jakiego rodzaju odpowiedzi oczekujesz? Co mam Ci napisać konkretnie, czego nie napisano w Nicei?
Uznałeś za oczywiste, że chrześcijanie oddają cześć obrazom. Wiemy, że nie oddają obrazom czci boskiej tylko taką jaka jest przynależna ikonom. To napiszżeż wreszcie o tej czci przynależnej ikonom.