To jest dla mnie absolutnie niezrozumiałe jak taką politykę zagraniczną można oceniać dobrze. Wygląda na to, że 40% społeczeństwa przedkłada teatralne bufonady i machanie szabelką nad jakąkolwiek skuteczność. Co najgorsze będzie to powodowało pewne sprzężenie zwrotne, gdyż politycy PIS widząc, że ich szkopka podoba się "narodowi" zaczną jeszcze bardziej przedkładać wynik wyborczy nad interes państwa. To wszystko jest coraz bardziej przygnębiające.
A tak w ogóle to ten raport kojarzy mi się to z rozdzwiękiem pomiędzy realną sytuacją Polski w latach 30 XX wieku a oceną tych możliwości przez społeczeństwo karmione ówczesną propagandą sukcesu.
Tutaj natomiat mamy skutki "genialnej polityki zagranicznej"
https://www.money.pl/gospodarka/wiadomos...01358.html
Gdy rząd PO chciał kupować 8 baterii patriot za 40 mld złotych politycy PIS mówili, że przepłacamy. Teraz otrzymamy 2 baterie za 20 mld o możliwościach o połowę słabszych (radary 180 stopni zamiast dookolnych). Błaszczak i tak będzie się chwalił, że zbił cenę za te 2 baterie z 38 mld (zmniejszając znacząco możliwości - ale o tym będzie cicho). Srał pies co za tą kasę otrzymamy, ważne że naród zachwycony taką polityką.
A tak w ogóle to ten raport kojarzy mi się to z rozdzwiękiem pomiędzy realną sytuacją Polski w latach 30 XX wieku a oceną tych możliwości przez społeczeństwo karmione ówczesną propagandą sukcesu.
Tutaj natomiat mamy skutki "genialnej polityki zagranicznej"
https://www.money.pl/gospodarka/wiadomos...01358.html
Gdy rząd PO chciał kupować 8 baterii patriot za 40 mld złotych politycy PIS mówili, że przepłacamy. Teraz otrzymamy 2 baterie za 20 mld o możliwościach o połowę słabszych (radary 180 stopni zamiast dookolnych). Błaszczak i tak będzie się chwalił, że zbił cenę za te 2 baterie z 38 mld (zmniejszając znacząco możliwości - ale o tym będzie cicho). Srał pies co za tą kasę otrzymamy, ważne że naród zachwycony taką polityką.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"