zefciu napisał(a):Nie muszę uzasadniać. Jak jeszcze raz przeczytasz moje pytanie to zrozumiesz, taka sprawiedliwość.Cytat:Ja uważam, że sprzeczność – reguła/praktyka istnieje i nie muszę tego uzasadniaćTy nie musisz uzasadniać, a ja nie tylko muszę, ale nawet jak uzasadnię, to i tak napiszesz, że nie uzasadniłem. Takie sprawiedliwe zasady mamy w tej dyskusji.
Cytat:bo z jednej strony poczucie uczciwości nie zezwala Tobie na zupełne potwierdzenie braku sprzeczności pomiędzy regułą a praktykąPotwierdzam zupełny brak sprzeczności między regułą dekalogu a praktyką ikonodulii. Potwierdziłem to już wielokrotnie i z emfazą. Daj sobie spokój z takimi zarzutami.
No to jak już potwierdzasz, że nie ma sprzeczności pomiędzy regułą a praktyką to teraz uzasadnij. Zrobiłeś to pisząc:
Cytat:Nie. Nie kłóci się. Bo po pierwsze – ikony to nie bożki, a po drugie – nie oddajemy im czci boskiej.
A ja powtórzę kolejny raz. W regule mamy zakaz wytwarzania obrazów (ikona to też obraz), oddawania im pokłonu i służenia im. Nie ma tam nic o zakazie oddawania czci boskiej. Ikony to też bożki, jak wcześniej pisałem.To jak będzie?
Masz w zanadrzu jakieś inne uzasadnienie?