Cytat:Laozi.Tak, to jest to, ale są zasadnicze różnice. Laozi z tego co zrozumiałem, sugeruje takie poddanie się naturze i to jest najcenniejszym argumentem w kwestii tych Swoistości. Pytanie w temacie było jednak o źródło poddania się naturze, które to poddawania się naturze ukazują się w taki, a nie inny sposób.
I uprzejmie proszę o nie kończenie tematu przedwcześnie
, dziękuję.Cytat:Krystkon?
Ale co Krystkon? Z tego co znalazłem, Krystkon to użytkownik tego forum. Nadziałem się na temat w którym nie pała się sympatią do jego problemu nazewnictwa swoich przemyśleń.
Podaje małe sprostowanie: Nie oczekuję zrozumienia mnie przez wszystkich, oczekuję zrozumienia od tych ludzi, którzy poznali szczebel wiedzy o nazwie ''wiedza niepisana''. Co więcej, słowo istniejące w języku - ''swoistość'' jest dobrze użytym słowem. Jednak jego ekstremalnie sporo rozwinięta głębia to już co innego.
Kolejna sprawa - jest coś takiego jak zgłębianie - ono też nie posiada swojej dosadnej nazwy, swojego słowa i to ono jest tutaj właśnie potrzebne do uchwycenia rzeczy, o którą mi chodzi. Przeciągając - tekst w ogóle jest mniej szlachetny i mniej jakościowy od wiedzy niepisanej. Sam Platon tak twierdził. A Platon był mądrym człowiekiem.