ZaKotem napisał(a):pilaster napisał(a): Ale jest tyle lewaków. Tzn osób tęskniących za prlowskim "czy się stoi czy się leży" i uważających, że "godne życie" im się po prostu "należy"No nie. Lewaki to rowerzyści, wegetarianie, goje, feministki i liberały.
Doprawdy? To jakie jest wg ZaKotem kryterium "lewaka"? Co prawda propaganda genetycznopatriotyczna lansuje zbitkę "lewicowo-liberlany", ale jest to kolejny ich odpał, którym nie ma się co przejmować.
A faktyczne kryterium jest ostre i przejrzyste.
Lewak - przekonany, że osoby indywidualne i społeczeństwo jako całość nie jest w stanie efektywnie i "właściwie" decydować o sobie, swoich zarobkach i wydatkach, zatem jakiś centralny planista musi to zrobić za nich
Prawak - uważa, że wolny rynek jest najbardziej efektywny w alokacji zasobów, a każdy ma prawo do dysponowania sobą i swoją własnością, choćby i w głupi sposób. Bo ci którzy wydają pieniądze głupio, stracą je na rzecz tych, którzy wydają mądrze i tym samym efektywność gospodarki jako całości i tym samym ogólna zamożność się zwiększy
Cytat: Natomiast pilaster zdefiniował lumpa. [...]
W Polsce nie ma jednak 40% lumpów, gdyby tyle było, Polska byłaby krajem całkiem zdziczałym, a jest przecież nie całkiem.
Bo nie wszyscy wyborcy PIS to lumpy. Tylko około połowa. Reszta to 1/4 fundamentalistów religijnych "moherów" ojca dyrektora i 1/4 byłych członków nomenklatury PZPR i ich potomków (w tym zawiera się praktycznie całe najwyższe kierownictwo PIS z Kaczyńskim na czele)
Cytat:Cytat:PIS wypełnia całkowicie niszę lewicową, socjaldemokratyczną.W Polsce prawie nie ma takiej niszy.
Wręcz przeciwnie. Postawa "mi się należy" jest może mniej powszechna niż w latach 90, ale nadal często spotykana.
Cytat:Cytat:Dlatego też partie konserwatywne (PO) i liberalne (N) mają swoje poparcie,a typowa lewica (Razem) nie ma. SLD, wbrew nazwie, jest formacją dość konserwatywną, chociaż ma elektorat rozłączny z PO i z nią nie rywalizuje. Rywalizuje za to z N., chociaż nie bardzo wiadomo o kogo. W każdym razie spory przepływ elektoratu tu jest.O mnie, jak mi się wydaje, gdy czytam ich programy. Chociaż nie da się ukryć, że mnie jest mało.
Zatem pocieszy pilaster Zakotem, że jednak jest go sporo. Na tyle, żeby wytworzyć widoczny statystycznie przepływ pomiędzy N i SLD
glassius
Cytat:W każdym wykresie porównanie Polski do krajów unijnych postkomunistycznych jest bordowe. Porównanie do całości Unii: niebieskie. W każdym, z wyjątkiem pierwszego. Co więcej, na pierwszym wykresie wyraźnie stoi, że kraje unijne postkomunistyczne mają większe PKB per capita niż Unia średnio jako całość. Co na to pilaster?
Że korekta w NCzasie nie jest słaba, jak mniema Glassius, tylko przeciwnie - aż za aktywna. Bo w materiałach które wysłał do Redakcji pilaster było wszystko prawidłowo. Tylko w składzie coś im się po... mieszało.