Cytat:Podoba mi się pomysł. Chętnie poczytam o kulisach powstawania listy i samą listę. Jestem ciekawy doboru. Masz "Generała" Bustera Keatona? W sumie nie wyobrażam sobie żebyś go pominął. Tak samo ciekawi mnie, które filmy Chaplina weźmiesz, bo jeden to mało, ale też większość to mogłoby być zbyt dużo?
Lista jest obszerna. Więcej o niej na blogu w okolicach weekendu. Generał oczywiście będzie, razem z kilkoma innymi filmami Keatona. Dokładnej liczby w tej chwili nie podam, bo mam uporządkowane według reżyserów, a Buster reżyserował tylko niektóre.
Z filmów niemych Chaplina będą Cyrk, Światła miasta, Gorączka złota, Brzdąc, Pielgrzym, Paryżanka i Dzisiejsze czasy. Chciałbym też wziąć na tapetę parę jego późniejszych, gadanych filmów, ale to temat na dalszą przyszłość.
Cytat:No i ważne pytanie. Film z jak starą metryką uważasz za spełniający to kryterium? Inaczej mówiąc, na którym roku kończysz listę? Obyś mnie przekonał do filmów, które odkładałem na "wieczne potem". I co powiesz o tych, które widziałem.
Lista jest otwarta, to znaczy mam zamiar oglądać chronologicznie tak długo, aż mi się znudzi albo dojdę do współczesności. Cel krótkoterminowy - do końca roku ogarnąć epokę kina niemego (czyli mniej więcej do roku 1930).