Żarłak napisał(a): I skończyli w rezerwatach. Napisałem, że jest jednym z czynników, ale jeśli staje się dogmatyczna w swej większości to może hamować rozwój.
Czyli wszystko sprowadza się do tego jaka ta kultura jest.
Cytat:Jakich nie przyjmują? Przecież korzystają z nowoczesnych technologii. A jeśli chodzi o zachodnie rozwiązania kulturowe to część będą musieli przyjąć albo przeobrazić swoją kulturę na podobną w pewnych aspektach do zachodniej.
Czyli znowu kultura jest determinantem rozwoju.
Cytat:To z tego, że w pewnym momencie mogą nie przekazać swoich genów, jeśli nie zaczną uczestniczyć w głównym nurcie światowej kultury. I w przyszłości nikt nie spotka żadnego przedstawiciela ucieleśniającego dawną kulturę Buszmenów. Ewentualnie pozostaną zdziczałymi plemionami w zdziczałych obszarach Ziemi (po iluś pokoleniach obecnego trendu). A na marginesie, o jakich "zjawiskach i przedmiotach" z którymi stykają się, widzą, rozumieją, a nie korzystają, piszesz?
Rolnictwo i narzędzia chociażby. Reszta j.w.
Cytat:Czyli?
Ekstrapolując na otwartą przestrzenń to przynajmniej o jakieś 20%.
Cytat:A jak pokazują statystyki, do 20 proc. włamań dochodzi właśnie dlatego, że okno było otwarte lub uchylone
http://ladnydom.pl/budowa/7,160771,22508...aniem.html
Cytat:Łatwiej przeciąć drut czy wyciąć/wykopać bezgłośnie kilka klombów z krzakami żeby ułatwić sobie kradzież? Płot, jeśli nie jest monumentalny nie stanowi żadnej przeszkody dla zorganizowanej grupy złodziei.
No dla zorganizowanej grupy to i zabezpieczenia Fortu Knox mogą nie wystarczyć. Z jakiegoś powodu jednak nikt go nie forsuje.
Cytat:Ogrodzenie, ale nie płot, a o to mi przecież chodzi żeby używać różnej formy grodzenia w sposób selektywny, a nie tylko byle jakich płotów i tylko płotów. Płot stawiać tam gdzie jest niezbędny, a inne odcinki grodzić innymi sposobami twórczo uwzględniając potrzeby właścicieli i bieżące funkcje z równoczesną oceną jak to może wyglądać z zewnątrz i działać na otoczenie.
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Ogrodzenie
Plot to rodzaj ogrodzenia. A estetyka to insza inszosc.
Cytat:Zależy gdzie. W miejscu gęstej zabudowy jak najbardziej można wszystko ogrodzić tworząc ogród wewnętrzny albo w ogóle stworzyć takie miejsce pomiędzy budynkami, które siłą rzeczy stanowią przeszkodę.
Czyli przegrodzić. W czym problem?
Cytat:Jeżeli ktoś udaje mądrego to jest mądry.![]()
Gdzie tu analogia? Cos czego nie ma nie może spełniać jakiejkolwiek funkcji.
Cytat:Wniosek jest prosty. Nikt nie buduje płotów z krzaków, bo trudno je przytwierdzić do słupków.
A nazwa żywopłot powstała dla zmyłki.
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Ogrodzenie
Cytat:A tutaj ciekawostka o wykorzystaniu technologii na obszarze gdzie budowa płotu byłaby mało praktyczna.
Czyli estetyka i ekonomia. Co nie zmienia faktu, ze to dalej plot.
Cytat:Na ogrodzony teren nie jest trudniej wejść. Może tylko trochę trudniej, ale nie stanowi to zabezpieczenia przed wrogim przejęciem nieruchomości.
No pewnie. Zawsze można wjechać jakimś Niwelatorem i szlus. Co nie zmienia faktu, że najpierw trzeba Niwelator mieć. A to znacznie podnosi koszty zajęcia.
A co do tej łatwości wejścia na ogordzony teren to jestem sceptyczny. Jakieś przykłady?
Cytat:Na upartego ktoś mógłby wpakować się Tobie na chatę
Takie coś nazywa się squot, chyba.
Cytat:i jeśli tolerowałbyś to odpowiednio długo mógłby po kilkudziesięciu latach wystąpić o wpis o uznanie własności. Dlatego właśnie istnieją określone kryteria, które w jakimś stopniu regulują tę kwestię.
Nom. 20 lat w dobrej wierze i 30 lat w złej. A sforsowanie zabezpieczeń i wlazienie na zabezpieczoną działkę to chyba nie jest dobra wiara?
Cytat:To czy sobie postawisz płot czy nie nie ma większego znaczenia. A jeśli ma to zacytuj odpowiedni przepis, który stwierdza, że np. "obecność płotu ograniczającego daną nieruchomość chroni ją przed przejęciem jej przez postronne osoby".
Jak widać ma. Wydłuża okres przejęcia o 1/3.
Cytat:A przykład z filmem Chęcińskiego działa na moją korzyść. Gdyby Kargul z Pawlakiem płotu nie mieli to musieliby nauczyć się rozmawiać. I garnków i szmat by nie poniszczyli.![]()
Nie o płot szło tylko o miedzę. O trzy palce miedzy
Plotu by nie podorał. Nie powiesz, że cos takiego jest lepsze?https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Tragedia..._pastwiska
Cytat:I to jest okej.
No na złodzieja też się otwiera. I wyraźnie pomaga mu dokonać kradzieży. Ja tam nie czuje się przekonany.
Cytat:Kolejny punkt dla mnie. Czyli "nacisk środowiskowy" wywoływany przez człowieka jest mniejszy, a wręcz może sprzyjać środowisku. Dziękuję za objaśnienie tego. Użyjesz krzaka to wypalisz mniej gliny, zużyjesz mniej cementu itp.
Chciałbyś. Płot z roślin to dalej plot.
Cytat:Ale w sytuacji gdy dzięki lepszej kondycji finansowej ludzie mogą sobie pozwolić na takie ingerencje to zaczynają interesować się swoim otoczeniem. I o ile niekoniecznie będą zainteresowani stałym dbaniem o cudzą własność to mogą być zainteresowani tym, aby nie obniżała ona rangi ich posesji.
Dlatego się od takowej działki odgrodzą lub kupią. Bo posiadanie dużej przestrzeni świadczy o statusie. Im większej tym wyższy. Natomiast nikt normalny nie wsadzi kapitału w niczyje. Chyba, ze podasz jakieś pospolite przykaldy. Ja mogę przecież czegoś nie wiedzieć.
Sebastian Flak