Soul33 napisał(a): A ludzie z lekką psychozą, którzy poza tym prowadzą w miarę normalne życie, jak choćby Kubuś, powinni mieć prawo głosu?
Chyba tak.
ZaKotem napisał(a): A ci, co jeżdżą tramwajem na gapę? A czemu nie za niemanie świateł?
To zwykłe wykroczenia a nie przestępstwa.
ZaKotem napisał(a): Uważanie się za Napoleona nie jest przestępstwem i nie można za to być zamkniętym. Masz jakieś niewłaściwe dane na ten temat.
Nieprecyzyjnie napisałem. Chodziło mi o zamknięcie w zakładzie psychiatrycznym. Nie twierdziłem, że jest to przestępstwo.
ZaKotem napisał(a): Artysta tym właśnie różni się od zwykłego człowieka, że odwala takie rzeczy. Jakbyś odwalił taką rzecz, tym samym stałbyś się artystą.
Gdybym odwalił to co robił niejeden artysta nie mając statusu artysty, to mogliby mnie zamknąć w zakładzie psychiatrycznym.
ZaKotem napisał(a): Czy zarobiłbyś cóś na tym, to inna sprawa, ale nie trzeba do tego legitymacji Zjednoczenia Artystów.
Nie trzeba, ale trzeba mieć odpowiednio wyrobiony "imidż".
ZaKotem napisał(a): Moim zdaniem poważne zagrożenie dla innych sprawiają ci, co głosują na PiS, mimo to jednak nie byłbym za odebraniem im prawa głosu.
Ja to tak szczerze powiedziawszy wszystkim bym odebrał prawo głosu, bo nie jestem demokratą
Nie podlizywałbym się ludowi żadnymi pincetplusami, bo nie musiałbym o to dbać mając poparcie wojska. Mógłbym wtedy przeprowadzić szereg bolesnych dla wszystkich reform, które wywołałyby powszechne znienawidzenie mnie, ale za to długofalowo korzystne efekty. Trzeba by było zapewne też pałować narodowców, antyfaszystów, górników, stoczniowców i związkowców, ale historia zapamiętałaby by mnie jako tego, który wyciągnął kraj z gówna, w którym demokratyczne rządy babrały się, babrzą i będą się babrać po wsze czasy. Są na to skazane, bo tak zawsze będzie jeśli tylko rządzenie zależy od kaprysów społeczeństwa. Demokracja sprzyja socjalistycznym populistom i nie wiem czy kiedykolwiek się to zmieni. Demokracja to marazm i stagnacja.Galahad napisał(a): 1) Ale to jednak nauki. I badają coś rzeczywistego.
Ale nieuchwytnego. I robią to często chujowo. Takie na przykład Polskie Towarzystwo Psychoanalityczne ciągle istnieje i ciągle stosuje swoje metody, mimo iż nie są falsyfikowalne. Już od dawna nie powinni być traktowani poważnie (albo inaczej - powinni być tak samo "szanowani" jak spece od homeopatii), a jednak sobie są, sobie istnieją i trzepią kasiorę na ludziach.
Galahad napisał(a): 3) A tu jest błąd w założeniach. Błąd OSu ma skutki mimo, iż OS nie jest materialny. Dlaczego z umysłem miałoby być inaczej?
To jest ogólnie cały czas nierozwikłany dylemat: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dylemat_psychofizyczny
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać