wroubelek napisał(a):Quinque napisał(a): Wrubelek, Jeżeli chodzi o chrześcijaństwo. To religię jak najbardziej można zestawić z instytucją. Przecież pan Jezus założył Kościół instytucjonalny. Dając Św.Piotrowi "Klucze"
Pytanie, czy można być chrześcijaninem poza Kościołem? Chyba tak. Księża powiedzą, że nie; niektórzy apostaci powiedzą, że tak. Ale jeśli ktoś w jakimkolwiek sensie wierzy w Jezusa, to wg mnie jest chrześcijaninem. Zresztą spójrz ile jest odłamów chrześcijaństwa… ja też mogę sobie założyć nowy odłam.
Wrou.
Nie można być chrześcijaninem poza kościołem. Przykładowo apostata nie dostanie komuni(co należy czynić na pamiątkę), nie pójdzie do spowiedzi ani tym bardziej nie dostanie rozgrzeszenia(tautologia. Jedno wynika z drugiego) no mniejsza. Co masz na myśli mówiąc odłamy chrześcijaństwa. W chrześcijaństwie istnieją dwa nurty(katolicyzm i prawosławie). A taki np. Protestantyzm jest odłamem katolicyzmu. W którym to istnieje ponad 32tyś różnych denominacji(metodyści, Baptyści, zielonoświątkowcy itd.). Oczywiście patrząc przez pryzmat KK, protestanci są heretykami(niebilijne pięć sola. Jedne donominacje uznają chrzest niemowląt drugie nie. Np. Luter kłócił się o to ze Zwilingiem. Luter uznawał chrzest dzieci, Zwiling nie XD. tacy to reformatorzy). I wiele innych różnych dziwnych nauk w każdej z denominacji jest obecne
Dracula, czy wszechświat posiada wady? Tak. Choćby cena benzyny. Zatem jest niedoskonały. Doskonałość to min. Brak wad(jakichkolwiek)