Teista napisał(a): W odpowiedzi potwierdzam, że Jezus nie namawiał mnie do ścigania i mordowania, więc z automatu jestem zwolniony z uzasadnienia. Taka sprawiedliwość.A mnie Jezus nie namawiał do ikonoklazmu. Więc uzasadnienie do kultu ikon mam takie samo jak Ty do niemordowania Amalekitów.
Cytat:dekrety soborowych autorytetów KKCo to KK?
Cytat:Jezus potwierdził: …ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie…Czyli albo jota dotycząca Amalekitów się zmieniła, albo nie masz prawa oskarżać ikonoduli, że znoszą prawo, skoro sam je znosisz.
Cytat:Od dawna wszyscy wiedzieli, że ojcowie kościoła są nieomylni i w końcu wszyscy jednogłośnie przyjęli ( poza Bismarckiem i paroma innymi) dogmat o nieomylności w sprawach wiary i obyczajów przenajwyższego autorytetu Kościoła Świętego.Co Ty znowu bredzisz? Po pierwsze – pijesz do nieomylności papieża. A przecież wiesz, że jej nie uznaję. Po drugie – przecież Bismarck nie był biskupem, ani tym bardziej Ojcem Kościoła.
Cytat:Zawartość arki, arka i namiot spotkania stanowiły system metrologiczny. Zdeponowane przedmioty w arce to wzorzec wagi, długości i praw moralnych jako etalon podstawowy. Arka to etalon świadek. Namiot spotkania i później świątynia Salomona to etalon odniesienia i etalon kontrolny. Izraelita, późniejszy żyd miał obowiązek odwiedzić świątynię by złożyć ofiarę - żarcie dla kapłanów oraz skalibrować swoje wzorce wagi, długości i moralności względem etalonu kontrolnego.Po pierwsze – nie ma takiej informacji w Biblii, aby w Arce był wzorzec długości i wagi. Różne są listy przedmiotów tam zawartych, ale o tych wzorcach – cisza. Po drugie – spłycasz strasznie. Arka była przedmiotem kultu, a tańcząc przed Arką Dawid mówił, że tańczy „przed Panem” i szukał schronienia w cieniu „Twych” skrzydeł.
Cytat: Wprawdzie nad Arką były umieszczone rzeźby "cherubów", ale cherub jest fantastyczną istotą o twarzy człowieka i ptasich skrzydłach. Cheruby nie istnieją w naturze, nie są więc "tym, co na ziemi nisko i na niebie wysoko", czyli można je rzeźbić, a rzeźbom ich się kłaniać. Tak samo jak np. rzeźbom przedstawiającym smoka, albo diaboła.Jezusy też po ziemi stadami nie chodzą...