Ateista_na_Amen napisał(a): Po roku działalności ateistycznej na Facebooku, postanowiłem założyłem stronę www. Ogólny charakter to blog, ale nie tylko - chciałbym prosić Was o rzucenie okiem na FAQ, czyli miejsca do którego można odsyłać teistów używających oklepanych argumentów. Macie jakiś pomysł jak mogę ulepszyć ten "dekalog"?
https://www.ateistanaamen.pl/dekalog-zlych-argumentow/
Docenię każdy komentarz, czy to z uwagą merytoryczną, wizualną, gramatyczną, czy nawet interpunkcyjną
"Boże", w końcu coś sensownego się trafiło na tym oblężonym forum. Dekalog przeczytany. Od siebie dopisałbym do punktu 3, że szanse na istnienie Boga są zazwyczaj nikłe, ale zależne od konkretnej definicji Boga.
Z siódmym punktem nieco się nie zgadzam, bo pojęcia dobra i zła są równie mętne jak pojęcie Boga. Wszystko moim zdaniem zależy od sytuacji i praktycznych skutków. Nie zmienia to faktu, że zachowania empatyczne zazwyczaj przynoszą pozytywne skutki i dlatego warto je propagować. Nie musi się to jednak odnosić do sytuacji skrajnych. Religijna absolutna moralność nie uwzględnia wyjątków od reguły, dlatego jest do niczego. Dosłownie ... należy ją odesłać do Nietzschego na poprawki

Jeżeli coś jeszcze mi przyjdzie do głowy to dam znać

PS: Fajna strona, zaczynam się zagłębiać w artykułach. Mam nadzieję, że będzie tego więcej.
Przekonania są bardziej niebezpiecznymi wrogami prawdy, niż kłamstwa - F. Nietzsche