Ateista_na_Amen napisał(a): Następnym artykułem będzie religijny kontekst dla sytuacji opisanych w krótkim filmie o prawdzie i fałszu, który chciałbym, aby wszyscy ludzie na Ziemi obejrzeli kilka razy
Znam, już widziałem, subskrybuję od dawna
Zdecydowanie każdy powinien go zobaczyć. Mi swoją drogą polecił go mój przyjaciel teista, ciekawe nie?Jak artykuł będzie gotowy to chętnie mu go podeślę. Pewnie się troszkę zdziwi. XD Twoją stronę już sobie zapisałem w karcie szybkiego wyboru, więc na pewno nie zapomnę wpaść

Quinque napisał(a): Jakiej metodologi użył Artur aby obliczyć to prawdopodobieństwo?
Kto powiedział, że coś liczyłem? To teiści stworzyli pojęcie Boga, więc niech teiści znajdują dowody. Nie muszę obliczać prawdopodobieństwa każdej niestworzonej bajki.
Po prostu nic nie wskazuje na to, że istnieje. Na razie nie znaleziono niczego co by na istnienie Boga wskazywało, więc wychodzę z założenia, że nie muszę nic obliczać.
Z resztą jak miałbym to zrobić skoro nie można oszacować istnienia rzeczy przeczących znanym nam zasadom fizyki a nawet logiki? Bóg jest czymś niezwykłym, więc
oczekuję niezwykłych dowodów. “Extraordinary claims require extraordinary evidence” - o proszę, i już się stronka na coś przydała. XD
Dopóki nie otrzymam sprawdzalnej definicji, odpowiedź na pytanie o Boga odraczam. Znane mi definicje Boga łamią znane mi prawa, więc je odrzucam jako nieprawdziwe. Amen
Przekonania są bardziej niebezpiecznymi wrogami prawdy, niż kłamstwa - F. Nietzsche