pilaster napisał(a): W pewnej stodole bytowała sobie stabilna populacja ok 100 myszy. Z pokolenia na pokolenie było wśród nich 90 osobników szarych i 10 żółtych. W pewnym momencie liczba osobników żółtych wzrosła do 15 sztuk, a szarych zmalała do 85. Mutacja zmieniająca szary kolor w żółty zdarza się zaniedbywalnie rzadko. Wiadomo też, że do tej mysiej populacji nie przybyli żadni migranci z innych populacji. Można więc postawić hipotezę, że środowisko myszy w stodole zmieniło się tak, że teraz żółty kolor ma znaczenie dostosowawcze i jest selekcjonowany przez dobór naturalny.
Pytanie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ta hipoteza jest fałszywa? W przypadku
a) żółty kolor jest cechą recesywną
b) żółty kolor jest cechą dominującą.
1. Jaki to rodzaj mutacji? Punktowa, czy jakaś inna? Założę, że punktowa, bo inaczej to byśmy nigdy do ładu nie doszli.
2. Mamy allele "A" i "a" w pokoleniu rodzicielskim. Mutacja tworzy nowy allel, a jak on się ma do pozostałych, bo po fenotypie w tym przypadku nie da się tego określić? (nowa mutacja przenosi ten sam genotyp co "a") Chyba, że zakładasz, że u części pokolenia mutantów następuje tylko zamiana "A" na "a" lub "a" na "A".
3. Zaniedbywalnie rzadko, czyli jak? Coraz rzadziej aż do 0? O ile co pokolenie? No i jaka jest wartość wyjściowa? Czy ty waśnie wmieszałeś w to kryptografię?
4. Co jest czynnikiem selekcjonującym? Myszy chcą się rozmnażać bardziej z żółtymi kolegami czy nie? Żółte giną częściej? Żółtość jest promowana czy nie?
5. Znaczenie dostosowawcze - zdefiniuj. Nigdzie się z takim pojęciem nie spotkałem. Google i edu.pl też nie.
6. Jakie są genotypy szarych myszy i w jakiej proporcji? Bo co do żółtych to wiadomo, że aa mają wszystkie 10. Ile % ma Aa a ile AA?
Podejrzewam, że w tym zadaniu jest za mało danych by to policzyć dla jakiejkolwiek mutacji, ale nie będę kłamał. Nie jestem pewien, dlatego treść zadania poszła na forum
dla genetyków i kilka grup facebookowych poświęconych genetyce. Ciekaw jestem co napiszą. Obstawiam, że napiszą, że to niema żadnego sensu.
Przekonania są bardziej niebezpiecznymi wrogami prawdy, niż kłamstwa - F. Nietzsche