pilaster napisał(a):O ile nie wiem jak to policzyć, o tyle wydaje mi się, że pytanie jest nad wyraz podchwytliwe. Przecież pilaster zadał pytanie z zakresu genetyki, a sama ewolucja w wielu populacjach (niekoniecznie istot żywych!) wcale nie musi się opierać na cechach recesywnych i dominujących. Czy coś wygrałem?Cytat:pilaster napisał(a): Doprawdy? A JS Artur ogarnia jak działa ewolucja?
A może się założymy?
Bring it on! Tylko konkretnie proszę, bo nie mam czasu żeby Ci tutaj całą książkę napisać.
Służę uprzejmie
W pewnej stodole bytowała sobie stabilna populacja ok 100 myszy. Z pokolenia na pokolenie było wśród nich 90 osobników szarych i 10 żółtych. W pewnym momencie liczba osobników żółtych wzrosła do 15 sztuk, a szarych zmalała do 85. Mutacja zmieniająca szary kolor w żółty zdarza się zaniedbywalnie rzadko. Wiadomo też, że do tej mysiej populacji nie przybyli żadni migranci z innych populacji. Można więc postawić hipotezę, że środowisko myszy w stodole zmieniło się tak, że teraz żółty kolor ma znaczenie dostosowawcze i jest selekcjonowany przez dobór naturalny.
Pytanie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ta hipoteza jest fałszywa? W przypadku
a) żółty kolor jest cechą recesywną
b) żółty kolor jest cechą dominującą.
EDIT: właśnie się uczę prawa Hardy'ego-Weinberga. Myślę jednak, że wezwanym do odpowiedzi ateistom i tak ta podpowiedź nie pomoże.