Osiris napisał(a):Jeszcze tylko wróć do tekstu i przeczytaj co napisałem - chodziło o tysiąclecie dominacji katolicyzmu w Europie. Quinque uważa, że to papież wysłał Kolumba do Ameryki i zarządził rewolucję przemysłową? Co ma rozwój rewolucji przemysłowej do chrześcijaństwa? Czy to Kościół rozwinął metodę naukową i zmienił nastawienie uczonych z podejścia dedukcyjnego na indukcyjne, wartości empirycznego poznania, roli eksperymentu i matematyki?
A gdzie w moim zapytaniu w ogóle nawiązywałem do religi czy tym bardziej papieża? Poprosiłem o to abyś przypomniał mi kiedy ci światli Chinczycy którzy podbili w nauce Europejczyków, dotarli do Ameryki i w którym roku rozpoczeła się u nich Rewolucja Przemysłowa. To wszystko
' napisał(a):Jakie kryterium przyjmujesz uznając, że nauka Mahometa nie są prawdą a nauki Jezusa są prawdą?
ErgoProxy nie jest katolikiem, nie jest nawet chrześcijaninem. Pewnie do głowy ci nie przychodzi że istnieją niechrzescijanie czy ateiści którzy nie są antyklerykalami i antyteistami. Mam rację?
' napisał(a):uniwersytety. Sama nazwa przybytku nie robi z niego ośrodka nauki. Indukcja a nie deducja i uświadomienie sobie niewiedzy wraz z eksperymentowaniem spowodowało ruszenie się całej machiny - powtarzanie w kółko bzdurnych teologicznych bajek to nie nauka
No no nauka pisania i czytania, geografia, optyka, fizyka(szkoły Jezuitów), filozofia, matematyka, medycyna to bajki? Skoro Osiris tak twierdzi to spoko. Pragnę też zauważyć iż Kopernik był księdzem. Grzegorz Lemaitre(Twórca teori Wielkiego Wybuchu) również był księdzem, masz jeszcze Mendla(ojca gentyki) który był katolickim mnichem