Osiris napisał(a):Kiedy zaczęto kwestionować "jedyną prawdę" i przykładowo pojawiły się różne interpretacje Biblii to mamy doczynienia z innym, wrogim podejściem Kościoła.
Oczywiście a dlaczego miałoby być inaczej? To Kościół Katolicki otrzymał sukcesje apostsolską, to Kościół Katolicki na Synodzie w Kartaginie(397r) rozpoznał/wydał prawidłowy Kanon Pisma. To Kościół Katolicki spisywał księgi. Nawet protestanccy apologeci nie neugują tego faktu. A zakaz tluamczenia Pisma na języki narodowe dotyczył tylko heretyckich przekładów. Katolickie normalnie tłumaczono i byly powszechnie dostepne. Natomiast zabranianio tłumaczenia pisma "na własną zgubę" poza Kościołem Katolickim. Tak jak uczynili to protestanci usuwając siedem ksiąg wtórnokanonicznych. A później Luter Kłócil się ze Zwilingiem o chrzest dzieci, Kalwin wymyślił predestynację itd. I właśnie dlatego Kościół zarabiał tłumaczenia sobie Pisma zgodnie z własną wolą
' napisał(a):Quinque jak zwykle nie wie o czym pisze, ale pisać musi. Wyobraź sobie, że jesteś człowiekiem ciekawskim w czasach Kopernika i chcesz napisać rozprawę filozoficzną na temat istnienia/nieistnienia Boga. Albo, że żyjesz w dzisiejszym Egipcie, i w programie tv stwierdzasz, że jesteś ateistą
Zaczniesz odpowiadać na to co piszę? Bo narazie rzucasz zdania w eter. Co to ma do FAKTU że Kopernik Kościół szanował, za jego pieniądze pracował, i na jego zlecenie?
Później się słyszy w programach naukowych. Bruno był wielkim naukowcem, Kościół w Renesansie zwalczał naukę itd. Piec minut temu słyszałem to na NG i mówił o tym Neil deGrasse Tyson. I człowiek nie wie czy ma się śmiać czy płakać
Poza tym wciąż czekam aż odpowiesz na moje na pytania
- Kiedy światli Chińczycy dotarli do Ameryki?
- Kiedy rozpoczęła się u nich Rewolucja Przemysłowa?
Ps: w Egipcie jest podobna sytuacja jak w AS. Każdy to nie wyznaje islamu jest dykrymionowany. Ateiści nie są żadnym wyajtkiem