Osiris napisał(a):Ale jakich faktów?Że kultura biblijna trwa i że Osiris do niej należy. I to, że się awanturuje jak dwunastolatek, co nadaje sens jego egzystencji na tym forum, zawdzięcza tylko temu, że ma się przeciw czemu awanturować. Zabierzcie Osirisowi Biblię i religię chrześcijańską, a grunt usunie mu się spod nóg; ani me, ani be już więcej z siebie nie wydali. Takich racjonalistów żeśmy się dochowali.
Osiris napisał(a):Kościół przyjął część spuścizny antycznej, zachował to, co było dla niego przydatne i nie kłóciło się ze światopoglądem a spalił to, co pogańskie.Nie wiemy, co spalili. Może jakieś światłe rozprawy filozoficzne, a może księgi o magii; tych drugich nie ma co żałować. Sporej części zresztą nie spalili, tylko wywabili litery z pergaminu i zapisali swoimi treściami. To się nazywa: palimpsest i stanowi cenne źródło, bo wywabienie było niedokładne i stare wersety przebijają między nowymi.
Osiris napisał(a):Kiedy zaczęto kwestionować "jedyną prawdę" i przykładowo pojawiły się różne interpretacje Biblii to mamy doczynienia z innym, wrogim podejściem Kościoła.Patrzajta mundrego. Chrześcijańskie odłamy zwalczały się wzajem i tumulty wszczynały od początku swojego istnienia, a jedyna prawda wykluwała się i wykuwana była w tych bojach. Np. doktryna o Trójcy powstała w ten sposób, że cesarz rzymski zamknął teologów pod kluczem i kazał wypracować kompromis, bo dość już miał wszczynania burd o pierdoły w swoich miastach. Ale mundremu do jego ideologii pasuje tylko zły Kościół i dobrzy wolnomyśliciele, to będzie głupoty sadził licząc, że mu kto naiwny na piękne oczęta uwierzy.
Osiris napisał(a):Aha, korzyści zdrowotne? Nie przeczę, są ludzie którzy wierzą, że są nowym wcieleniem Jezusa i z pewnością przynosi im to niezwykłe korzyści.Nie, chłopcze blaskomiotny, schizofrenia tak się nie rozwija. Co więcej, flekowanie ludzi chorych, poszkodowanych przez los, jest równie obrzydliwe jak nazywanie Żydów plagą wszy, co tyfus roznoszą. Potem, kiedy podobne myślenie się rozpowszechni, eliminuje się takich ludzi ze """zdrowego""" społeczeństwa, czasami zamykając ich pod kluczem, a czasami likwidując fizycznie. Dlatego właśnie adpersony u mnie gęsto latają, bo wiem, co z ciebie za ochłap ludzki, a nie chcę sadzić kurwy za kurwą.
Osiris napisał(a):Czyli tym tokiem rozumowania powinniśmy wierzyć w byle bajkę ponieważ człowiek zdrowszy jest? To może wróć do Zeusa?Dotarłem chwilowo do Duchów i chwalę sobie. Owszem, poradzono mi rozwijać się religijnie przez lekturę europejskiej mitologii pogańskiej; poradzono mi też, żebym sobie wróżył.
Rzecz jest dość delikatna do wyważenia, bo nie chodzi o to, żeby zawrócić naiwnie do światopoglądu magicznego, ale żeby pożenić odpowiedni dla siebie odłam pogaństwa z metodą naukową, tak jak to uczynił np. Cesarz.
Osiris napisał(a):To zadam pytanie - czym jest dla ciebie prawda? Czy istnieje obiektywna prawda czy wszystko zależy od użyteczności?No i to jest wielki intelektualista. Rozmawiamy przecież o cywilizacji naukowo-technicznej, jaka rozwinęła się w kulturze biblijnej, a w innych – nie bardzo. Otóż nauka z techniką zasadzają się na metodzie skutecznego docierania do obiektywnej prawdy o świecie. Dlatego pytanie, jakieś wasze postawił, jest nonsensowne.
Osiris napisał(a):Tak, i trivium razem z teologią są milowymi krokami w rozwoju nauki. Szczególnie "nauka" zwana teologią.W ramach trivium wykładano matematykę. Osiris sobie zanotuje.