znaLezczyni napisał(a): 1. Jak napisałam powyżej, nielegalny-legalny, często jest to kwestia czasu.
To prawda, że są kraje, które nie szanują swojego prawa i w takich krajach to może jest kwestia czasu. Jednak są kraje takie jak Australia gdzie jeżeli zostaniesz złapany jaki illegal to dostajesz wiecznego bana na obywatelstwo.
znaLezczyni napisał(a): 3. Nielegalni imigranci też są u siebie
Nie, nie są. Nielegalni imigranci są przestępcami. I powinni zostać ukarani za łamanie prawa.
znaLezczyni napisał(a): Wybacz, że przesiąknęłam brytyjską nomenklaturą, wedle której rasistą jest rasista, ksenofob, faszysta, narodowiec czy osoba prześladująca innych ze względu na wyznanie. Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi - jeśli zaś słowo rasista przeszkadza ci w tym kontekście, wstaw sobie ksenofoba na przykład.
Tak to prawda, że wśród zachodniej lewicy rasista to po prostu osoba nie zgadzająca się z lewicowym postrzeganiem świata.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
― Ignacy Daszyński
― Ignacy Daszyński