Quinque napisał(a): Osiris
No bo wcale Marks nie pisał że pierwszym krokiem w kierunku komunizmu jest ateizm. No bo wcale Hitler nie wprowadzał państwowego ateizmu np. W kraju Warty. Ateizacji dzieci szkolnych...
A teraz mi powiedz kiedy to "przymusowo nawracano heretyków" oczywiscie zakładam że wiesz kim jest heretyk. Oraz niewiernych. A co do niewolnictwa. Zostało Ci to wyjaśnione w odpowiedni temacie na forum.wiara
Ps: pan Karol Marks był zwolennikiem kolonializmu który do rozwoju niewolnictwa i wykorzystaniu chłopów się przyczynił w znacznym stopniu
1. Nie mam pojęcia co mi zostało wyjaśnione na temat niewolnictwa. Faktem jest, że w krajach chrześcijańskich niewolnictwo kwitło. Biblia oczywiście je pochwala:"Niewolnicy ze czcią i bojaźnią w prostocie serca bądźcie posłuszni waszym doczesnym panom, jak Chrystusowi, nie służąc tylko dla oka, by ludziom się podobać, lecz jako niewolnicy Chrystusa, którzy z duszy pełnią wolę Bożą. Z ochota służcie, jak gdybyście [służyli] Panu, a nie ludziom"(BT Ef 6, 5-7).
2. Zrozum wreszcie: możesz być ateistą liberałem, ateistą komunistą, ateistą nazistą, ateistą konsterwatystą, ateistą anarchistą. Są nawet ateiści chrześciańscy o dziwo. W ogóle ateizm jako pojęcie nie powinien istnieć. Nikt rozsądny nie wierzy w astrologię ale nie nazywa się go "antyastrologiem".