Osiris napisał(a):Quinque napisał(a): Osiris
No bo wcale Marks nie pisał że pierwszym krokiem w kierunku komunizmu jest ateizm. No bo wcale Hitler nie wprowadzał państwowego ateizmu np. W kraju Warty. Ateizacji dzieci szkolnych...
A teraz mi powiedz kiedy to "przymusowo nawracano heretyków" oczywiscie zakładam że wiesz kim jest heretyk. Oraz niewiernych. A co do niewolnictwa. Zostało Ci to wyjaśnione w odpowiedni temacie na forum.wiara
Ps: pan Karol Marks był zwolennikiem kolonializmu który do rozwoju niewolnictwa i wykorzystaniu chłopów się przyczynił w znacznym stopniu
1. Nie mam pojęcia co mi zostało wyjaśnione na temat niewolnictwa. Faktem jest, że w krajach chrześcijańskich niewolnictwo kwitło. Biblia oczywiście je pochwala:"Niewolnicy ze czcią i bojaźnią w prostocie serca bądźcie posłuszni waszym doczesnym panom, jak Chrystusowi, nie służąc tylko dla oka, by ludziom się podobać, lecz jako niewolnicy Chrystusa, którzy z duszy pełnią wolę Bożą. Z ochota służcie, jak gdybyście [służyli] Panu, a nie ludziom"(BT Ef 6, 5-7).
2. Zrozum wreszcie: możesz być ateistą liberałem, ateistą komunistą, ateistą nazistą, ateistą konsterwatystą, ateistą anarchistą. Są nawet ateiści chrześciańscy o dziwo. W ogóle ateizm jako pojęcie nie powinien istnieć. Nikt rozsądny nie wierzy w astrologię ale nie nazywa się go "antyastrologiem".
1. Zostało Ci wyjaśnione czym było niewolnictwo w starożytności
2. No ale co to zmienia w fakcie iż to ateiści są odpowiedzialni za zbrodnie XX wieku?
A teraz może zapoznajmy się z definicją religi i kultu jednostki. Którch Osiris używa prawie jak synonimów
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Religia Religia
"Religia – system wierzeń i praktyk, określający relację pomiędzy różnie pojmowaną sferą sacrum (świętością) i sferą boską, a określonym społeczeństwem, grupą lub jednostką. Manifestuje się ona w wymiarze doktrynalnym (doktryna, wiara), w czynnościach religijnych (np. kult czy rytuały), w sferze społeczno-organizacyjnej (wspólnota religijna, np. Kościół) i w sferze duchowościindywidualnej"
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kult_jednostki
"Kult jednostki – kult w imperialnym, autorytarnym lub totalitarnym systemie władzy, prowadzący niejednokrotnie do deifikacji władcy lub przywódcy"
Co prawda jednostka otoczona kultem czasami dostaje cechy boskie jednak nie zmienia to faktu iż kult jednostki nie jest równoznaczny z religia