Katolicyzm jako wyznanie chrześcijańskie powstał dwa tysiące lat temu. Nie ma czegoś takiego jak wyznanie "chrześcijańskie" jest religia chrześcijańska. A wyznania chrześcijanskie to już właśnie katolicyzm, prawosławie i protestantyzm. Są nurtami, btw, od czego miałby się odłączyć katolicyzm? Od Kościoła który założył Jezus czyli właśnie Kościóła Powszechnego(katolicki)?
Ja lepiej tego wyjaśnić nie umiem. Co nie zmienia faktu iż nazywanie katolicyzmu, prawosławia i protestantyzmu odłamami jest całkowicie błędne
Nie za bardzo rozumiesz co cytujesz. Może zacznijmy od tego iż Kościół rzymsko-katolicki, greko-katolicki, wschodnio-katolicki itd. To nie odłamy Kościoła Katolickiego a właśnie Kościoły katolickie, które muszą uznać prymat papieża. Tak samo z kościołami luterańskimi itd. To nie żadne sekty a denominacje prostestanckie. Należą do tego samego nurtu czyli protestantyzmu właśnie. Odłamem mogą być Świadkowie Jehowi, którzy powstali(na fundamencie reformacji wiele lat pózniej) w wyniku reformacji ale nie zaliczają się do denominacji protestanckich. Chociaż tu mogę się mylić bo nie wiem jak to dokładnie z nimi jest
Ja lepiej tego wyjaśnić nie umiem. Co nie zmienia faktu iż nazywanie katolicyzmu, prawosławia i protestantyzmu odłamami jest całkowicie błędne
' napisał(a):Jako kontrargument podam, że na przykład religioznawcy Helmer Ringgren i Åke V. Ström (Religie w przeszłości i dobie współczesnej, tłum. B. Kupis, Warszawa 1990, s. 131-135) w odniesieniu do chrześcijaństwa pisali właśnie o odłamach, dzieląc je na kościół greckoprawosławny, kościół rzymskokatolicki, kościoły luterańskie, kościoły reformowane, kościół anglikański oraz sekty
Nie za bardzo rozumiesz co cytujesz. Może zacznijmy od tego iż Kościół rzymsko-katolicki, greko-katolicki, wschodnio-katolicki itd. To nie odłamy Kościoła Katolickiego a właśnie Kościoły katolickie, które muszą uznać prymat papieża. Tak samo z kościołami luterańskimi itd. To nie żadne sekty a denominacje prostestanckie. Należą do tego samego nurtu czyli protestantyzmu właśnie. Odłamem mogą być Świadkowie Jehowi, którzy powstali(na fundamencie reformacji wiele lat pózniej) w wyniku reformacji ale nie zaliczają się do denominacji protestanckich. Chociaż tu mogę się mylić bo nie wiem jak to dokładnie z nimi jest